Ucuz uçak bileti arayan gezginler için son derece popüler olan Skiplagged.com, daha önce mahkemelik olduğu farklı havayolları ile gündeme gelmişti. Skiplagged’e dava açan son şirket American Airlines oldu.
Skiplagged.com, çoğu havayolunun yayınladığı taşıma sözleşmesini ihlal ederek, insanlara ucuz uçak bileti alternatifleri sunan bir web sitesi.
Sitenin, gezginlere ucuz uçak bileti fırsatı sunabilmesini sağlayan detay ise gizli şehir bileti olarak adlandırılan, aktarmalı uçuşların ara durakları. Kısacası, A Noktası’ndan B Noktası’na uçması gereken yolculara; A Noktası’ndan C Noktası’na uçarken, B Noktası’nda aktarma yapan uçuş alternatifleri gösteriliyor. Böylece aktarmalı bir uçuş için bilet alan yolcu, daha az ücret ödüyor ve uçuşun yalnızca ilk bacağına katılıp sonra uçaktan iniyor. Uçuşun devamına katılmıyor.
Skiplagged.com web sitesi, seyahat severlere, bu tip uçuşları bulmak konusunda yardımcı oluyor ve bu sistem üzerinden bilet satın almak üzere yönlendirdiği yolculardan hizmet bedeli alıyor. Elbette yolcular site üzerinden uçuş alternatiflerini gördükten sonra, hizmet bedeli ödememek için, gidip havayolunun kendi sitesi üzerinden uçak biletini alabiliyor.
Bu yöntem normalde yasa dışı değil. Ancak çoğu havayolunun yolcularına sunduğu taşıma sözleşmesinin kurallarını ihlal ediyor. Dolayısıyla bu sitenin önerdiği uçuşlara bilet alırken, yolcuların dikkat etmesi gereken bazı önemli detaylar bulunuyor.
Havayolu Sizi Uçuşlardan Men Edebilir
Öncelikle bu yalnızca kabin bagajı ile seyahat ediyorsanız işe yarayabilecek bir seçenek. Durumun tespit edilmesi halinde, o havayolunun sadakat programından atılabilir veya tamamen kara listeye girerek bir daha o şirketle uçamayabilirsiniz.
Geçtiğimiz Haziran’da Gainesville’den Charlotte’ye uçmayı planlayan bir genç, American Airlines ile Charlotte aktarmalı New York uçuşuna bilet aldı. Havalimanına geldiğinde, check-in sırasında cüzdanında, görevli tarafından Kuzey Carolina‘dan aldığı ehliyeti fark edildi ve bu durum şüphe uyandırdı. Havayolu çalışanları tarafından sorgulanan çocuk, Charlotte’de uçaktan ineceğini itiraf etti. Bunun üzerine bileti iptal edildi ve American Airlines ile 3 yıl boyunca uçması yasaklandı.
American Airlines Skiplagged.com’a Neden Dava Açtı?
American Airlines, Teksas federal mahkemesinde, Skiplagged.com aleyhine dava açtı. American Airlines, sitede kendi logolarının kullanmasını veya uçuşları hakkında bilgi yayınlamasını önlemek için, siteye ihtiyati tedbir konulmasını talep etti. Havayolu, Skiplagged’in eylemlerinin, haksız müdahale, web sitesinin kullanım koşullarının ihlali, markaya ticari zarar verme ve telif haklarının çiğnendiğini iddia ediyor.
American Airlines, dava dilekçesinde Skiplagged şirketinin, kendileri ile hiçbir zaman acentelik anlaşması yapmadığını ve dolayısıyla hiçbir zaman Amerikan Airlines uçuşları için bilet satma yetkisine sahip olmadığını belirtiyor.
Skiplagged’in, uçuşlar ile ilgili bilgilere yasa dışı bir şekilde erişim sağlamak ve bunları tüketicilere sunmak için yöntemler geliştirdiği ifade ediliyor. Bu biletlerin anında geçersiz olma riski altında olduğunun altı çiziliyor. Çünkü bir tüketici ile American Airlines arasında geçerli bir sözleşme oluşturmak için yalnızca havayolunun atadığı temsilciler yasal yetkiye sahip.
Skiplagged şirketinin, seyahat severleri, American Airlines adına bir sözleşme oluşturma ve düzenleme yetkisi olmamasına rağmen, havayolundan geçerli bir bilet düzenleyebileceği konusunda kandırdığı belirtiliyor. Skiplagged’in ayrıca insanlara sunduğu American Airlines uçak bileti fiyatlarının, tüketicileri bir tür gizli “boşluğa” erişmesini sağlayacağına inandırarak, kandırdığı iddia ediliyor.
Skiplagged’in web sitesinde görüntülenen ücretlerin çoğunun, yolcu tarafından American Airlines web sitesi veya gerçek bir yetkili acentesi aracılığıyla bir bilet rezerve etmesi durumunda ödeyeceğinden daha yüksek olduğu söylenirken; bunun yolcuları çekmek için kullanılan klasik bir yem olduğuna vurgu yapıldı.
Dava dilekçesinde ayrıca Skiplagged’in, düzenlediği herhangi bir biletin geçersiz olma riski altında olduğunu bilmesi ve havayolu tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde biletin iptal edilebileceğini bildiği için, etkinliğini gizlediğine yönelik ifadeler kullanıldı. Müşterilerine bu durumu havayolundan saklamalarını talep eden Skiplagged’in, uçuş bilgilerini, havayolunun web sitesinin kullanım koşullarını ihlal edip, bilet satın alıyormuş gibi sunduğu belirtildi. Bu şekilde havayolu ile resmi temsilcileri ve ajansları arasındaki tüm anlaşmaları ihlal ederek, havayolunu ticari zarara uğrattığı iddia edildi.
American Airlines ayrıca, Skiplagged’in faaliyetini gizlemek için başvurduğu diğer yöntemlerin tespiti için de çalışmalarını sürdürüyor.
Özetle Skiplagged’in dava edilmesinin sebebi, American Airlines’in web sitesini “havayolunun açık izni olmadan herhangi bir ticari amaç için” kullanmama politikasını ihlal etmesi. Ancak burada kabul edilmesi gereken detay, havayolu tarafından ortaya atılan bu iddianın, oldukça geniş bir kapsama sahip olması ve American Airlines’in bunu yalnızca kendi takdirine bağlı olarak uygulamak istemesi. Yani havayolu, yoruma açık bir iddiada bulunuyor.
Uzmanlar, American Airlines’in, Skiplagged’i durdurmak istiyorsa, neden web sitesinin kullanım şartlarını daha açık hale getirmediğini sorguluyor. Havayolunun, resmi iş ilişkisi olmayan herhangi bir kuruluşun, aa.com üzerinden bilet rezervasyonu yapmak için komut dosyası kullanımını yasaklamasının son derece basit bir işlem olduğu iddia ediliyor. Bir açıdan bakıldığında bu durum, havayolunun, yolcuların daha fazla mil kazanabileceği uçuşları takip etmesini engellemek istemesinden farklı görünmüyor.
Skiplagged Havayolları ile İlk Kez Mahkemelik Olmuyor
American Airlines’in, web sitesinin kullanımında yapacağı basit bir değişiklik ile şikayet ettiği konuyu engelleyebilecek durumdayken, bunu neden yapmadığı bilinmiyor. Dava sonucunun, gelecekte diğer havayolları için de bir emsal teşkil edeceği kesin.
Bu, Skiplagged’in bir havayolu şirketi tarafından ilk kez dava edilişi değil. 2014 yılında United Airlines, Skiplagged’e dava açtı. Ancak dava, Skiplagged’in sahibi New York’ta yaşarken, dava Chicago’da açıldığı için reddedildi.
ABD’li düşük maliyetli havayolu Southwest de 2021’de Skiplagged’e dava açtı. Haziran 2023’te iki taraf arasında gizli bir anlaşma yapıldı. Ancak Southwest, hangi acentelerin bilet fiyatlarını gösterebileceği konusunda uzun süredir diğer havayollarından daha kısıtlayıcı bir tavır sergiliyor. American Airlines, ücretlerinin çoğu büyük online seyahat acentesi aracılığıyla gösterilmesine izin veriyor.
Skiplagged, United’ın kendisine dava açtığı 2014 yılına göre çok daha farklı. O zamanlar temelde, yolculara yardımcı olan ve hiçbir iş modeli olmayan basit bir web sitesi durumundaydı. Oysa şimdi şirket, ucuz bilet seçenekleri sunduğu insanlara yardımcı olmasının karşılığında bir ücret alıyor.
Online otomasyon sistemleri giderek daha fazla yaygınlaştıkça, bu tür vakaların artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak temel sorunun, şirketlerin web sitelerini kimin, nasıl kullanacağını kontrol edip edememesiyle ilgili olduğu söyleniyor. Mahkemenin nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor. Çünkü hakimlerin vereceği karar, Skiplagged’in gelecekteki uygulanabilirliğini etkileyebilir.