Evcil hayvanınızla seyahat etmeyi mi düşünüyorsunuz? Uçuş rezervasyonunu yapmadan önce, bu yazıyı mutlaka okuyun! Evcil hayvanınızın bir hizmet hayvanı mı, duygusal destek hayvanı mı yoksa başka bir kategoriye mi ait olduğunu bilmeniz gerekiyor. Çünkü haklarınız ve hazırlıklarınız buna göre değişiyor.
Evcil hayvan taşıma kuralları, havayollarına ve varış destinasyonlarına göre farklılıklar gösteriyor olsa da uçakta evcil hayvan ile seyahat edebilmenin temel koşulları belli. Ne tür evrak ve aşı kayıtlarının gerekli olduğunu bilmek; evcil dostunuzun uçakta tam olarak nerede seyahat edeceğine dair kuralları araştırmak, seyahat planlamalarınızın ana başlıkları arasında yer almalı.
Evcil hayvanlar, hizmet hayvanları, duygusal destek hayvanları, kabine alınabilecek evcil hayvanlar gibi farklı kategorilere ayrılıyor. Sizin evcil hayvanınızın hangi kategoriye girdiğini ve havayolunuzun bu konuda nasıl bir taşıma politikası olduğunu öğrenmeniz ilk adım. Gelin bu kategorilere biraz daha yakından bakalım.
Hizmet Hayvanı Nedir?
Hizmet hayvanları “engelli bir kişinin yararına iş yapmak veya çeşitli görevleri yerine getirmek için bireysel olarak eğitilmiş köpek” olarak tanımlanıyor. Bu köpekler tekerlekli sandalye çekmek, düşen eşyaları yerden almak, birini sesle uyarmak, birine ilaç almasını hatırlatmak veya asansör düğmesine basmak gibi görevlere yardımcı olmak için, yüksek düzeyde eğitimli olma eğilimindedir.
Yolcular nitelikli hizmet hayvanları ile seyahat edebilmek için, havayolları tarafından düzenlenen “hizmet hayvanının sağlığını, davranışını ve eğitimini onaylayan” formu doldurmaları ve bu formları uçuştan 48 saat öncesine kadar havayoluna iletmiş olmak gerekiyor. Havayolları için hizmet hayvanlarının sayısı, yolcu başına iki ile sınırlandırılmış durumda.
Hizmet hayvanlarının, yolcunun ayaklarının altına sığması ve uçuş boyunca sürekli tasmasının takılı olması gerekiyor.
Duygusal Destek Hayvanı Nedir?
Duygusal destek hayvanları, lisanslı bir akıl sağlığı uzmanı (terapist, psikolog veya psikiyatrist) tarafından akıl hastalığı olan birine reçete/tavsiye edilen, gerekli belgelendirme ve izin/onay süreçleri tamamlanmış olan, duygusal destek amacıyla yolcunun yakınında bulundurulan herhangi bir evcil hayvan olabilir. Bu hayvanlar, yalnızlıktan depresyona; anksiyeteden kaygıya kadar her konuda yardımcı olabilir.
Duygusal destek hayvanları kategorisine çoğunlukla köpekler giriyor olsa da özellikle ABD’de bugüne kadar, kedi, tavus kuşu, domuz, midilli atı, hindi, kanguru ve ördek gibi garip hayvanların da duygusal destek hayvanları kategorisinde uçtuğu sayısız durum yaşandı.
Türk Hava Yolları, sadece köpekleri bu kategoride kabul ediyor. Özel izinleri dahilinde, bu hayvanlar, uçakta kabine, yolcunun yanına alınabiliyor. Bir uzman tarafından düzenlenen sağlık raporunun, uçuş esnasında mutlaka yolcunun yanında bulunması gerekiyor.
Duygusal destek hayvanları (emotional support animal) ile ilgili mevcut düzenlemeler kısa süre önce değiştirildi. ABD hükümeti, duygusal destek hayvanlarının artık uçuşlarda, hizmet hayvanı olarak kabul edilmemesi kararı aldı. Havayollarına, bu hayvanlarla ilgili kendi politikalarını belirleme izni de verildi. Yani çoğu havayolu, artık bu hayvanların taşınması için ücret talep ediyor. Bir çok havayolu da köpek haricindeki hayvanları, bu kategoriye dahil etmiyor.
Türk Hava Yolları, sadece Türkiye ile ABD arası uçuşlarda bu hayvanları ücretsiz taşıyor. Bu hatların öncesindeki ve sonrasındaki bağlantılı seferlerde köpek, yolcu kabininde veya kargo bölümünde, kafes içerisinde ücretli olarak taşınıyor. Uçakta yolcu ile beraber bulunan duygusal destek köpeğinin, tasmalı olması ve uçuş boyunca yolcunun ayak ucunda oturması gerekiyor.
- Türk Hava Yolları’nın evcil hayvanlar ile seyahat politikalarını incelemek için tıklayın…
- Pegasus’un evcil hayvanlar ile seyahat politikalarını incelemek için tıklayın…
Psikiyatrik Hizmet Hayvanı Nedir?
Psikiyatrik hizmet köpekleri, “çeşitli psikiyatrik atakların başlangıcını tespit etmek ve etkilerini azaltmak” için eğitilmiş köpeklerdir. Bu görevler, birine ilaç almasını hatırlatmayı veya Travma Sonrası Stres Bozukluğu çeken biri için ışıkları açmayı içerebilir.
Kurallara göre, havayollarının, psikiyatrik hizmet hayvanlarına diğer hizmet hayvanlarıyla aynı şekilde davranması gerekiyor.
Evcil Hayvanınızı Uçakta Yanınıza Alabilir misiniz?
Evcil hayvan taşıma politikaları, havayoluna göre değişir ve genellikle hayvanın cinsine göre farklı kısıtlamalar bulunur. Ayrıca, birçok havayolu her uçuşta izin verilen evcil hayvan sayısını sınırlar. Uçakta evcil hayvan taşıma kurallarını şu yazımızda detaylı olarak incelemiştik.
Evcil Hayvan ile Uluslararası Uçuş Kuralları
Uluslararası seyahat ederken işler daha da zorlaşıyor. Evcil hayvanlarıyla uçanlar, rezervasyondan önce, uçacakları havayolunun politikaları dışında, gidecekleri ülkenin gerekliliklerini de mutlaka titizlikle kontrol etmeli.
Örneğin Avustralya, evcil hayvan ebeveynlerinin, hayvanları için bir ithalat izni almalarını ve bir karantina tesisinde vakit geçirmelerini şart koşuyor. Japonya, köpeklere mikro-çip takılmasını, kuduza karşı test edilmesini ve 180 günlük bir bekleme süresinden geçmesini şart koşuyor.