Havayolları Engelli Yolcuları Tuvalete Götürmek Zorunda mı?

2004 yılında Suudi Arabistan’da uğradığı silahlı saldırıda kısmen felç kalan ünlü BBC muhabiri Frank Gardner, LOT Polish Havayolları uçağında tuvalete gitmek istediğini ancak uçakta tekerlekli sandalye olmadığı için,  uçağın koridorunda sürünmek zorunda kaldığını açıkladı.

Ödüllü güvenlik muhabiri 63 yaşındaki Frank Gardner, LOT Polish Havayolları ile Polonya’nın başkenti Varşova’dan Londra’ya yaptığı uçuş sırasında tuvaleti kullanmak istedi. Uçakta, engelli yolculara yardımcı olacak ekipman olmadığını öğrenen Gardner, durumu sosyal medyada paylaştı.

“Vay canına. 2024 yılındayız ve LOT Polish Havayolları ile Varşova’dan dönüş uçuşumda tuvalete gitmek için uçağın koridorunda sürünmek zorunda kaldım. Çünkü ‘uçakta tekerlekli sandalye yok. Bu havayolunun bir politikası” şeklinde bir paylaşım yapan Gardener, “Engelliyseniz ve yürüyemiyorsanız bu sadece ayrımcılıktır,” diye devam etti.

Suudi Arabistan’da Vurulmuştu!

Gardner, Haziran 2004’te Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın kötü şöhretli bir bölgesinde haber yaparken, El Kaide ile bağlantılı silahlı kişilerin silahlı saldırısına uğradı. Gardner, altı farklı yerinden vuruldu. Kurşunlardan biri, omurilik sinirlerine isabet etti ve onu kalıcı olarak felç bıraktı. Yanında bulunan kameraman Simon Cumbers ise olay yerinde yaşamını yitirdi.

Bu korkunç olaydan sadece 12 ay sonra BBC’deki işine geri dönen Gardner, Ukrayna’da devam eden savaş da dahil olmak üzere, küresel güvenlik meseleleri hakkında haberler yapmaya devam ediyor.

Gardner, uçakta yaşadığı olay üzerine X hesabında yaptığı paylaşımın devamında: “Adil olmak gerekirse, uçuşte görevli kabin ekibi, ellerinden gelenin en iyisini yaptı ve yaşanan durumdan ötürü özür dilediler. Bu onların hatası değil, havayolunun hatası. 21. yüzyıla gelene kadar bir daha LOT ile uçmak yok.” şeklinde bir başka paylaşımda daha bulundu.

Uçakta Mahsur Kalmıştı!

2022’de Garnder, Tunusair ile Tunus’tan Londra Heathrow Havalimanı’na yaptığı bir uçuşun ardından, kendisine ait tekerlekli sandalyeyi, bekleme bölümünden alıp uçağın kapısına getirecek personel olmadığı için, uçakta mahsur kaldığı için manşetleri süslemişti. Üstelik bu olay, Gardner’ın başına, bir ay arayla iki defa geldi.

Bir önceki olayda da uçağın körüğe sadece bir kaç metre uzakta park etmesi nedeniyle, kendisine yardım edecek görevlileri yarım saatten uzun süre uçağın içinde beklemek zorunda kaldığından şikayet etmişti.

İngiltere sivil havacılık otoritesi, engelli yolculara yönelik “hizmet kusurları” olarak tanımladığı bu tip olaylar nedeniyle, havayollarını sert bir şekilde eleştirdi. Yolcuların uçaklarda mahsur kaldığı veya tekerlekli sandalyelerinin kullanılamayacak şekilde hasar gördüğü yönündeki raporların artışı nedeniyle “çok endişeli” olunduğuna yönelik açıklamalar yapıldı.

Gardner, Heathrow Havalimanı’nı engelli yolcuları önemsemeyen havalimanları gibi davranmakla suçladı.

Engelli Yolcular Bez Bağlasın!

Birçok havayolunun, uçuş sırasında engelli yolcuları koltuklarından uçaktaki tuvalete taşımak için kullanılabilen, özel tekerlekli sandalyeleri bulunuyor. Ancak bu hizmetin yaygın olarak reklamı yapılmadığı için, yolcuların hangi havayollarının uçaklarında bu tekerlekli sandalyelerin bulunduğunu bilmesi oldukça zor. Yapılan bir araştırmada, engelli bireylerin sadece yüzde 36’sının seyahat tercihini havayolundan yana kullandığı ortaya çıkmıştı

2022’de Hartlepool’da yaşayan Jennie Berry, uçak koridorunda kullanılan özel tekerlekli sandalyesi olmadığı için Alabaster uçağının koridorunda süründüğü bir TikTok videosu paylaştı. Belden aşağısı felçli olan Berry, bir uçuş görevlisinin, uçuş sırasında tuvalete gitme ihtiyacını önlemek için seyahat öncesi bez bağlamasını önerdiğini iddia etti.

2006’dan beri yürürlükte olan Avrupa düzenlemeleri uyarınca, havayolları yasal olarak, gerekli durumlarda engelli kişileri, uçaktaki tuvaletlerden birine taşımak konusunda yardım sağlamak zorunda. Ancak düzenlemeler, havayollarına uçak koridorlarında kullanılan özel tekerlekli sandalyeleri bulundurmayı zorunlu tutmuyor.


İlgili İçerik | Engelli Dostu Havayolları

adbanner