The Economist Intelligence Unit’in 2019 Güvenli Şehirler Araştırması’na göre, kendi kişisel güvenliğiniz konusunda en rahat hissedebileceğiniz yer Tokyo gibi görünüyor.
Bir Bakışta | The Economist Intelligence Unit “Güvenli Şehirler Endeksi 2019”
Dünya genelindeki 60 büyük kentin incelendiği çalışma kapsamında, şehirde işlenen suç oranları, yol güvenliği, dijital güvenlik ve sağlık bakım kalitesine kadar pek çok farklı değerlendirme yapılıyor.
Her iki yılda bir hazırlanan rapora göre, Japonya’nın başkenti Tokyo, 100 üzerinden 92 puanla listenin zirvesinde yer aldı. 2017 ve 2015 yıllarında da listenin zirvesinde Tokyo yer alıyordu. Bu açıdan bakıldığında Japonya’nın neden turistler için bu kadar aranan bir yer olduğu ortaya çıkıyor.
Tokyo, dijital güvenlik kategorisinin de zirvesinde yer alıyor. Böylece turistler online kimlikleri, diğer kişisel bilgileri ve işlemlerininin siber hırsızlara güvende olduğundan emin olabilirler.
Listenin ilk beş sırasını Singapur, Osaka, Amsterdam ve Sidney oluştururken; ilk 10’daki şehirlerden altı tanesi Asya-Pasifik bölgesindendi. İki Kuzey Amerika şehri Toronto (altıncı) ve Washington, D.C. (yedinci) ilk onda kendine yer bulmayı başardı.
Singapur ayrıca altyapı ve kişisel güvenlik konusunda yapılan listelerin zirvesinde yer alırken, Osaka sağlık güvenliğinde bir numara oldu.
Rapora göre listenin üst sıralarında yer alan şehirlerin çoğu, kaliteli sağlık hizmetlerine sahip olmaları, çeşitli felaketlere hazırlıklı olmaları, toplum polis ve özel siber güvenlik hizmetlerine yatırım yaptıkları için bunu başarmış durumda. Ayrıca rapordan çıkan bir diğer önemli sonuç da hesap verebilirliğe olan bağlılığın şehirleri daha güvenli hale getirmenin anahtarı olduğu. Rapora göre, güvenlik anlamında daha iyi skorlara sahip şehirler; aynı zamanda iyi yönetilmeleri, etkili planlama ve politikalara sahip olmaları ve kendi toplulukları için şeffaf olmaları konusunda da üne sahip.
Rapor ayrıca, en yüksek ortalama geliri olan ve teknolojiye erişimi olan şehirlerin listede daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olduğunu; ancak yüksek gelirli olmanın bir şehrin güvenli olması konusunda tek gösterge olmadığını ortaya koyuyor.
Zirvede Japonya’nın başkenti Tokyo’nun yer aldığı listede genel sıralamada İstanbul 36. Sırada yer aldı. İstanbul ayrıca dijital güvenlikte 33; sağlık güvenliğinde 43; altyapı güvenliğinde 31 ve kişisel güvenlikte 48’inci sırada yer aldı.
Genel sıralamada listenin son beş sırasında ise sırasıyla Kahire, Dakka, Karaçi, Yangon, Karakas ve Lagos yer aldı.