Biniş Kartınızdaki Rakamlar ve Harfler Ne Anlatıyor?

Kimimiz, uçağa binmeden 24 saat önce online check-in yaptırdıktan sonra, yazıcıdan çıktı alırız; kimimiz cep telefonu veya akıllı cihazımıza download ederiz. Koleksiyon yapmayı sevenlerimiz ise havalimanında kontuardaki görevliden temin ederiz. Her durumda, biniş kartımız (Boarding pass) uçuşumuzun son derece önemli bir parçasıdır. Bir doğrulama belgesi, güvenlikten geçiş izni gibi misyonlarıyla uçağa kadar yaptığımız yolculukta karşımıza çıkan bir çok kapının kilidini açan anahtardır. Peki bize oraya rastgele yerleştirilmiş gibi görünen, biniş kartımızdaki karakterler ve semboller aslında ne anlama geliyor?

Barkod

Biniş kartınızdaki en tanınmış ve gözümüze en aşina gelen şeylerden biri üzerindeki barkoddur. BCBP olarak adlandırılan manyetik şerit, genellikle biniş kartınızın sağ alt tarafında görünür, ancak yerleştirilmesiyle ilgili kesin ve standart bir kural yoktur. Barkodun kendisi 2 boyutludur. Havayolları ve ülkeler arasında tutarlılık kriterlerini belirleyen bir havayolu ticaret grubu olan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) standartlarını karşılamalıdır. Barkod genellikle kapıda taranır ve uçağa binme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Tarayıcı ayrıca bilgileri kaydeder, böylece kapı görevlileri ve uçaktaki mürettebat, kaç kişinin bindiğini, hangi koltukların alındığını ve kaç çantanın kontrol edildiğini kolayca söyleyebilir.

PNR

Biniş kartınızda altı haneli özel bir kod bulunur. PNR (Passenger Name Reference) olarak bilinen bu kod, sizin rezervasyonunuza özel olarak oluşturulmuş benzersiz bir koddur. Rastgele oluşturulan bu alfanümerik kod, biniş kartınızı alabilmeniz için yazmanız gereken şeylerden biridir ve sizi benzersiz bir yolcu olarak tanımlayan şeydir. Uçuşunuzda tam olarak adınız ve soyadınızın aynı olduğu bir başkası yer alabilir. İşte bu durumda PNR sizin ayırt edilebilmenizi sağlayan önemli bir detay haline gelir. Uçuşla ilgili diğer bilgilerinizin yanı sıra PNR, yemek tercihleriniz veya özel istekleriniz hakkında da bilgiler içerir. Birisi rezervasyon numaranızı veya barkodunuzu kullanarak çeşitli bilgilerinizi ele geçirebileceği için biniş kartınızı, herkesin ulaşabileceği bir yerde bırakmak veya çöp kutusuna atmamak gerekir.


İlgili Haber | Biniş Kartınızı Neden Sosyal Medyada Paylaşmamalısınız?


Uçuş Kodu ve Numarası

Biniş kartınızda iki büyük harf ve ardından gelen dört haneli bir sayıyı mutlaka fark etmişsinizdir. Harfler, havayolu kodu veya havayolunun adını temsil etmek üzere evrensel olarak tanınan simgelerdir. Bunların bazıları apaçık kendini belli eder. Örneğin AA (American Airlines) TK (Türk Hava Yolları) gibi. Ancak bazılarını anlamak pek mümkün değil. Örneğin JetBlue (B6) Onur Air (8Q) gibi. Uçuş numaraları ise geçmiş ve mevcut havayolu uçuş numaralarının yanı sıra aynı hava sahasından aynı anda uçması planlanan benzer numaralara sahip diğer havayolları gibi faktörleri de hesaba katan karmaşık bir algoritma kullanılarak havayolu tarafından belirlenir. Bu kodlar, pilotlar ve hava trafik kontrolörleri arasındaki iletişimde olası bir karışıklığın önlenmesine yardımcı olur.


İlgili Haber | Uçuş Kodları Nasıl Belirleniyor?


Başıboş Bir Harf

Biniş kartınızda tüm bilgilerin dışında, diğerlerinden farklı bir şekilde başıboş bir harfi fark etmiş olabilirsiniz. Örneğin koltuğunuzu belirten bilginin tamamen dışında, kendi kendine duran yalnız bir “B” harfi. Bu harf, aslında biniş kartınızın en prestijli ve en değerli parçası olabilir. Bu başıboş harf, koltuk numaranızın, uçuş numaranızın yanında hatta bazen uçuşunuzun tarih ve saatinin hemen yanında karşınıza çıkabilir. Farklı harfler, farklı havayolları için farklı şeyler ifade eder. Ancak genel olarak o harf, havayolu şirketinizin sadakat programındaki durumunuzu, rezervasyon yaptığınız koltuktan daha üst sınıfa upgrade edilme olasılığınız hakkında bir mesaj barındırır. Örneğin “A” veya “F“, birinci sınıf hizmet anlamına gelirken, “B“, harfi genellikle, “Q” veya “Y” sınıfı gibi en ucuz ekonomi biletini aldıysanız, bir üst sınıfa upgrade edilme ihtimalinizin yüksek olduğu anlamına gelir

Hangi Havayolu ile Uçuyorsunuz?

Biniş kartınızda, rezervasyon işlemi sırasında gözden kaçırmış olabileceğiniz çok önemli bir bilgiyi size hatırlatan, “operated by” yazan satıra dikkat edin. Bu bilgi, uçuşunuzu aslında sizin düşündüğünüz havayolu ile gerçekleştirmeyeceğiniz anlamına gelebilir. Çoğu zaman, havayolları, ortak uçuş gerçekleştirdikleri havayolları veya alt markaları tarafından yapılacak uçuşlara da bilet satarlar. Anadolu Jet, Türk Hava Yolları örneğinde olduğu gibi. Uçuşunuzu bu sebeple kaçırabilirsiniz. Dikkat!


İlgili Haber | Havayolları Arasındaki İttifaklar ve Partnerlikler


Güvenlik Kodları

Havaalanında güvenlikler tarafından yoğun bir şekilde aranıp aranmayacağınızı kesin olarak bilmenin bir yolu yoktur. Ancak biniş kartınızın altında bir “SSSS” kodu varsa, büyük olasılıkla ciddi bir aramadan geçirileceksiniz diyebiliriz. Secondary Security Screening Selection yani ikincil güvenlik tarama seçimi anlamına gelen bu kod, sizi daha yüksek bir güvenlik riskli yolcular kategorisine sokar. Bu da ekstra güvenlik taraması için önceden seçilmiş ‘şanslı’ kişilerden biri olduğunuz anlamına gelir. Uçuş güvenliği için, yolcu listeleri ve izlenen insanlara ait isimlerin listeleri düzenli olarak eşleştirilerek, düşük ve yüksek riskli yolcuları havaalanına varmadan önce tanımlamak ve bu sayede uçuş güvenliğinin artırılmasını amaçlayan risk tabanlı ön tarama programıdır.

Listeye nasıl girileceğine ilişkin kriterler net olmasa da, ABD hükümetinin Terörist Tarama Merkezi ile Hastalık Kontrol Merkezleri tarafından hazırlanan uçuş yapamaz listesinde yer alan kişileri içerir.


İlgili Haber | Biniş Kartınızdaki SSSS Kodu Ne Anlama Geliyor?


Aktarma Bilgisi

Uçuşunuz aktarmalı bir uçuşsa, biniş kartınızda S/O (stopover) anlamına gelen bir kod ve uçuşlar arasında birkaç saatten uzun sürecek bir mola varsa “SPTC” kodunu görebilirsiniz. Bu durumda havayolu belki sizi bir otele bile yerleştirebilir.


İlgili Haber | Direkt ve Non-Stop Uçuş Aynı Şey mi?


adbanner