Non-Stop ve Direkt Uçuş Aynı Şey mi?

Aslında İngilizce kavramlar olan ama hemen hemen herkesin kullandığı evrensel bir tabir haline gelen “direkt” ve “nonstop” kavramları, sizce birbirinin aynısı mıdır?

Kelime anlamlarının “Doğrudan” ve “Kesintisiz” olması nedeniyle birbirlerinin yerine kullanımı uygunmuş gibi görünse de bu iki kavram aslında havacılıkta tamamen başka şeyleri ifade ediyor.

Size ücret, zaman ve konfor gibi bir seyahatin en önemli 3 öğesinde farklılık yaşatması muhtemel olan bu iki kavramın birbirinden ne kadar da farklı olduğunu birlikte inceleyelim:

Nonstop Uçuş: Sizi A noktasından B noktasına götürebilecek en hızlı seçenektir. Nonstop uçuşta pistten havalanır ve nihai noktaya kadar teker koymadan uçuşu gerçekleştirirsiniz. Ama bu durumun sağladığı rahatlık karşılığı olarak da cebinizden alternatiflerine göre daha fazla ücret çıkar. Yani en pahalı uçuşlar nonstop uçuşlardır.✈️

Direkt Uçuş: Direkt kelimesi en az dolambaçlı anlamına geliyor olsa da; havacılıkta aynı uçuş numarası ile yapılan yolculuğu ifade eder. A noktasından B noktasına arada bir veya birden fazla stop ile gidilebileceği anlamı taşır. Hatta bazı ara duraklarda uçağınızı bile değiştirmeniz söz konusu olabilir. Direkt uçuş, bir otobüs seyahatine benzer. Asıl rota sabittir ama ara duraklarda inenler ve yeni binenler olabilir. Eğer direkt uçuşun gerçekten direkt olduğunu kesinleştirmek istiyorsanız, bilet alırken dikkatli bir inceleme yapmanız gerekir. ✈️

Aktarmalı Uçuş ise bu iki kavramdan tamamen farklıdır. A noktasından B noktasına giderken mutlaka ara durakta durulacağı anlamı taşır. Bu ara durakta uçuş numaranızın da değişecek olması sebebiyle uçağınızı değiştireceğiniz gibi özellikle büyük havalimanlarında terminal değiştirmeniz de söz konusu olabilir.


İlgili Haber | Transfer ve Transit Yolcu Aynı mıdır?


Aktarmalı uçuşların en büyük örneği uçtuğunuz havayolu şirketinin “hub” denilen toplama ve dağıtım merkezleri üzerinden yaptığı bağlantılı uçuşlardır. Yani havayolunuz, sizi bulunduğunuz noktadan gitmek istediğiniz noktaya götürmeden önce kendi hubunda toplar ve oradan dağıtır. Örneğin Kopenhag’dan Dubai’ye gitmek isterseniz ve biletinizi Türk Hava Yolları’ndan aldıysanız; THY sizi Kopenhag-İstanbul seferi ile İstanbul’a getirir ve İstanbul-Dubai seferi ile Dubai’ye uçurur. Bağlantılı uçuşların daha ucuz olduğu bir gerçek. Ancak her durduğunuz havalimanı için bilet fiyatınızın içinde 20 dolar civarında ek bir havalimanı vergisi ödediğinizi de hatırlatalım.

A noktasından B noktasına bilet alırken en pahalı olanlar non-stop uçuşlar daha sonra direkt uçuşlar en ucuz olanlarsa aktarmalı uçuşlardır.


İlgili Haber | Uçağınız Değişirse Tazminat Alabilir misiniz?


 Peki bu farklılıkların oluşmasında asıl sebep ne?

Havayolu şirketlerinin rezervasyon sistemleri sıralama yaparken bir tür hiyerarşi sistemi kullanır. Nonstop uçuşlar bu sıralamada öncelikli olarak yer alırken, direkt uçuşlar onu izler; daha sonra uçak değişimi gerektiren direkt uçuşlar yer alır ve en sonda da aktarmalı uçuşlar gösterilir.

Bu hem yolcu hem de havayolu şirketi için önemli bir nokta. Örneğin US Airways’in #724 sefer sayılı uçuşundaki yolcular Orlando ve Dublin arasında ara durak olan Charlotte’de uçak değiştirerek direkt uçuş gerçekleştirirler. Yolcular Charlotte’de bir defa durarak bu uçuşu gerçekleştirmiş olsa da uçuş esnasında tek bir uçuş numarası ile gerçekleşir. US Airways’in bu yolculuğu tek uçuş numarası ile gerçekleştirmesinin nedeni; arama motorlarında üst sıralarda kalmaya çalışması ile ilgilidir. Orlando ve Dublin arasında non-stop yani kesintisiz bir uçuş sağlayan Aer Lingus ile verimli bir rekabet oluşturabilmek için bu yöntemi izler.


İlgili Haber | Havayolları Neden Partner Oluyor?


Uçuş bilgilerinizi detaylıca inceleyip direkt uçuşunuzda 1 yerde durulabileceği veya uçak tipi değişikliği durumunu kontrol ettikten sonra ödemeyi yapmak oldukça önemli.


İlgili Haber | Round Robin ve Open Jaw Uçuşları Nedir?

adbanner