Cezayir Deprem Sonrası Hava Sahasını Fas’a Açtı

Cezayir, Fas’ta yaşanan yıkıcı depremin ardından, insani yardım ve tıbbi destek için hava sahasını uçuşlara açtı. Ülke, Fas’a kaynak ve insani yardım sağlamaya hazır olduğunu duyurdu. Pek çok ülke, depremde zarar gören Fas’a yardım teklifinde bulunuyor.

8 Eylül 2023’te yerel saatle 23:11’de, Marakeş’in yaklaşık 70 kilometre güneybatısında bulunan, Atlas Bölgesi’ndeki Amizmiz’de, 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Fas İçişleri Bakanlığı’nın aktardığı bilgilere göre, ülke tarihinde yaşanan en şiddetli depremde, yaklaşık 2 bin 500 kişi hayatını kaybetti. 1.400’ü kritik olmak üzere 2.000’den fazla kişi de yaralandı.

Fas’ta yaşanan yıkıcı depremin ardından Cezayir, hava sahasını insani yardım ve tıbbi destek için uçuşlara açma kararı aldı. Bu hamle, iki komşu ülkenin, yaklaşık iki yıl önce, siyasi ilişkilerini tamamen sonlandırmalarının ardından geldi. Cezayirli yetkililer, Fas’a maddi kaynak ve insani yardım sağlamaya hazır olduklarını ifade etti. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler de Fas’a yardım teklifinde bulundu.

Le Monde’nin haberine göre, Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yetkililerin “insani yardım ve yaralı taşıyan uçuşlara hava sahasını açmaya karar verdikleri” doğrulandı. Ayrıca, Cezayir’in “Fas Krallığı’nın talebi üzerine, kardeş Fas halkıyla dayanışma içinde insani yardım sağlamaya ve tüm maddi ve insan kaynaklarını seferber etmeye tamamen hazır olduğu” belirtildi.

Fas-Cezayir İlişkileri Neden Koptu?

Cezayir ve Fas bölgenin en güçlü ülkeleri. İki ülke arasındaki sınır, 1994’ten beri kapalı. Ancak Cezayir, Ağustos 2021’de, diplomatik ilişkilerin de askıya alınmasının ardından, 22 Eylül 2021’de hava sahasını Fas’a kapattı. El Cezire’ye göre Batı Sahra ile ilgili aylar süren gergin dönemin ardından, Cezayir, Fas’ı “düşmanca eylemlerle” suçladı.

Reuters’a göre, Cezayir, Fas’ın ayrılıkçı bir grubu desteklemek için casus yazılım kullandığını ve tartışmalı Batı Sahra bölgesini de içeren ikili taahhütleri yerine getirmediğini iddia ediyor. Fas yönetimi ise bunları iddiaları kesin bir dille yalanlarken, bunları “saçmalık” olarak nitelendiriyor. El Cezire’ye göre 2020’de Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğinin ABD tarafından tanınması için, İsrail ile bağlarını normalleştirmesine de Cezayir tarafı ciddi şekilde öfkelendi.

Cezayirli yetkililer, geçtiğimiz Cumartesi günü Fas’a resmi taziyelerini sundu. Ancak bu adım, Kuzey Afrika ve Avrupa’daki diğer pek çok ülkeden sonra gerçekleşti. Her ne kadar Cezayir hükümet yetkilileri, Fas’tan gelen her türlü yardım talebine yanıt vermeye hazır olduklarını söylüyor olsan da Reuters’e göre Cezayir, son üç yıldır yaz aylarında yaşanan ölümcül orman yangınları sırasında, Fas’tan gelen yardım tekliflerini alenen görmezden geldi. Ülkeler diplomatik ilişkilerini sonlandırmış olsa da milletlerin tarihi ve kültürel bağlarını n çok eskiye dayanması nedeniyle birçok Cezayirli ve Faslı arasında kişisel ilişkiler bulunuyor.

Fas’a Türkiye’den Yardım Gidiyor

Kriz sırasında diğer ülkeler de Fas’a destek teklifinde bulundu. Reuters’in haberine göre, Türkiye de bölgeye 260’tan fazla yardım görevlisi göndermeye hazırlanırken, Alman yetkililer, ülkenin “destek düzenleme sürecinde” olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “ABD gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı. Île-de-France Bölge Konseyi Başkanı Valerie Pecresse’nin ise bölgenin 535.000 Dolar maddi yardım teklif etti


İlgili İçerik | Uçakta Deprem Hissedilir mi?

adbanner