Norveçli havayolu şirketi Norse Atlantic, Antarktika Kıtası’na ilk kez Boeing 787 Dreamliner ile uçuş yapan havayolu oldu. Böylece 787, artık gezegendeki tüm kıtalara uçuş yapan uçak modelleri arasına girdi.
15 Kasım 2023’te, Norse Atlantic Airways filosundaki LN-FNC tescilli Boeing 787 Dreamliner, Oslo’dan kalkış yaptı. Güney Afrika’nın Cape Town’da mola verdikten sonra Antarktika’daki Queen Maud Land’deki Troll Havalimanı’na (QAT) ulaştı.
Uçağın, Norveç Polar Enstitüsü (NPI) ve İskandinavya’nın en büyük broker şirketi Aircontact tarafından kiralandığı uçuşta, Antarktika’daki araştırma istasyonlarına giden NPI ve diğer ülkelerden bilim adamlarının da aralarında bulunduğu 45 yolcu yer aldı. 787, yolcularıyla birlikte, üç kargo kompartmanındaki 150 metreküplük geniş kargo kapasitesinin mümkün kıldığı 12 tonluk “temel araştırma ekipmanını” da buzlu kıtaya taşıdı.
Uçağın Troll Havaalanı’na varışı, bir Boeing 787 uçağının Antarktika’ya ilk inişi anlamına geliyordu. Ayrıca bu uçuş, Norse Atlantic Havayolları’nın Antarktika’ya araştırma ekibini ilk kez uçurması ve Antarktika’ya charter sefer yapan şimdiye kadarki en büyük uçak olması başlıklarıyla da kayıtlara geçti.
Dreamliner gibi modern, yakıt tasarruflu uçakların kullanılması, Antarktika’ya yapılan uçuş operasyonlarının çevresel etkisinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Öte yandan 787 Dreamliner’ın Troll Havaalanı’na inmesi, lojistik için yeni olanaklar açarken; Norveç’in Antarktika’daki araştırmalarını güçlendiriyor.
Sıkıştırılmış buz ve kardan oluşan 3.000 metrelik mavi buz pistine sahip bu havaalanı, Antarktika’nın dünyanın geri kalanına açılan kapılarından biri. 11 ülkenin (Norveç, Belçika, Finlandiya, Almanya, Hindistan, Japonya, Hollanda, Rusya, Güney Afrika, İsveç ve Birleşik Krallık) katıldığı bir girişim olan Dronning Maud Kara Hava Ağı Projesi (DROMLAN) için bir üs görevi gören havaalanı, kıtanın kalan kısmı için bir lojistik merkez durumunda.
Troll Havaalanı, ikonik DC-3 uçağının büyük ölçüde değiştirilmiş bir versiyonu olan kayakla donatılmış Basler BT-67 uçağının hizmet verdiği daha küçük üsler için bir ana dağıtım noktası işlevi görüyor.
Dreamliner’ın Antarktika’ya ilk inişi ve dönüş uçuşuna dair görüntüler, Norveçli havayolunun YouTube kanalında paylaşıldı.
Norveç’ten oldukça uzak bir yerde ve hatta dünyanın diğer ucunda yer almasına rağmen, Queen Maud Land toprakları için İskandinav ülkesi tarafından hak iddia ediliyor. Buna gerekçe olarak da Güney Afrika ile Antarktika’nın hemen ortasında yer alan ıssız bir adacık olan Bouvet Adası’nda da bir miktar egemen bölgeye sahip olmalarını gösteriyor.
Here's the @flynorse 787 departing Troll Airfield in #Antarctica bound for Cape Town. There are a handful of firsts/milestones for this flight:
— Ryan Ewing (@FlyingHighRyan) November 16, 2023
– First time a 787 has landed in Antarctica
– First time Norse has flown a research charter to the continent
– Largest ever… pic.twitter.com/QE9qPh7nT1
Troll Havaalanı’nda görevli ekip, geniş gövdeli 787 uçağının mavi buz pistine güvenli bir şekilde inmesini sağlamak için kapsamlı hazırlıklar yapmak zorunda kaldı. NPI, 787 Dreamliner’ın şimdiye kadar kıtaya inen en büyük uçak olduğunu iddia ediyor. Ancak charter havayolu HiFly, 2021’de Airbus A340-300 uçaklarından birini uçurmuştu. Bu uçak, 787-9’dan biraz daha uzun ve daha yüksek MTOW’ye (maksimum kalkış ağırlığı) sahip bir uçaktı.