Hangi Havayolu Yolcularına Kıyafet Kiralamaya Başlıyor?

Sürdürülebilirlik kavramı, özellikle son dönemde havacılık için önemi giderek artan bir konu haline geldi. Havayolları, daha çevreci olabilmek için farklı girişimleri hayata geçiriyor. Japan Airlines (JAL) sürdürülebilirlik konusunda, sektörde bugüne kadarki en ilginç girişim için düğmeye bastı. Japonya’ya kıyafetsiz seyahat dönemi başlıyor.

Japan Airlines, “Any Wear, Anywhere” isimli kıyafet paylaşım hizmetinin denemelerini başlatmak için Sumitomo Corporation ile iş birliği yaptı. Girişim, havayolu ile Japonya’ya inen yabancı turistler ve iş insanlarının, seyahatleri için kıyafet kiralayabilecekleri bir hizmeti hayata geçiriyor. Yani yolculara sadece iç çamaşırlarını ve çoraplarını Japonya’ya getirmeleri söyleniyor.

Japan Airlines Kıyafet Paylaşım Hizmetini Şu Şekilde Açıklıyor:

COVID-19 salgınından sonra giderek daha fazla insanın yeniden uçmaya başlaması ve son zamanlarda sürdürülebilirliğe verilen önemin giderek artmasıyla birlikte, dünya genelinde sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için güçlenen bir hareket oluştu. Gezginler, seyahat edecekleri yerler, konaklama, ulaşım gibi konularda daha sürdürülebilir seçimler yapmayı giderek daha fazla arzuluyor. Ancak bu konuda hala yeteri kadar seçenekleri yok. Örneğin, çoğu gezgin gidecekleri yerde restoranlarda yemek yemekten ve otellerde kalmaktan keyif alıyor, ancak genellikle kendi kıyafetlerini evden getiriyor.

Başlatılan kıyafet paylaşım hizmetinin konsepti, varış noktasında giysi kiralama hizmeti sunarak, minimum bagajla seyahat deneyimi sağlamak ve böylece çevresel değer yaratmak. Hizmetin kullanımını genişleterek, seyahat ve iş gezilerini daha sürdürülebilir deneyimlere dönüştürerek, gezginlerin giyim, yemek ve konaklamalarında yerel seçenekleri her yönüyle kullanabilecekleri bir ortam yaratılması amaçlanıyor.

Sumitomo Corporation, bu hizmeti sağlarken; rezervasyon sisteminin geliştirilmesinin yanı sıra, kıyafetlerin satın alınması, yıkanması ve teslim edilmesinden sorumlu olacak. Kiralanacak tüm ürünler, fazla giyim eşyası ve ikinci el giysi stoğundan elde edilecek ve böylece döngüsel ekonomi kavramı da teşvik edilecek. JAL, yolcuların bagaj ağırlığındaki değişiklikleri izleyecek ve hizmetin kullanımı nedeniyle azalan uçak ağırlığının, uçuşlarda üretilen karbondioksit emisyonlarını azaltma etkisi üzerinden doğrulayacak.

JAL’ın Ortak Giyim Hizmeti Nasıl Çalışıyor?

Projenin deneme süreci, 5 Temmuz 2023 – 31 Ağustos 2024 arasında gerçekleştirilecek. Yolcular, mevsime ve ziyaret amacına en uygun kıyafet setini seçerek, seyahatiniz öncesinde online olarak kıyafetleri rezerve edebilecek. Bu rezervasyon için, Japan Airlines uçak bileti referansı, gidiş-dönüş tarihleri, kıyafetlerin alınıp bırakılması düşünülen varış noktası hakkındaki bilgiler girilecek. Ödemenin önceden yapılması ve seyahatten en az bir ay önce kıyafetlerin ayırtılması gerekiyor.

Bu sayede yolcular Japan Airlines ile Japonya’ya daha az bagajla uçacak ve önceden seçtiği kıyafet setini otelden alıp, yine aynı yere iade edebilecek. Seçilen kıyafetler, en fazla iki haftalık süre için kiralanabiliyor.

Kiralanacak kıyafetler için rezervasyon sırasında sunulan seçenekler arasında, gündelik veya şık gündelik, yaz, kış veya ilkbahar/sonbahar gibi seçimler ile birlikte, istenildiği kadar üst ve alt seçmek dahil olmak üzere farklı kategoriler yer alıyor. Koleksiyon başına fiyatlandırma 5.000-7000 Yen (35-50 Dolar) arasında değişiyor. Buna nakliye maliyeti de dahil.

Uygulama Gerçekten Faydalı mı? Yaygınlaşabilir mi?

Sürdürülebilirlik havayolu endüstrisi için bugünlerde çok daha önemli bir konu olsa da Japan Airlines’in hayata geçirdiği kıyafet kiralama uygulamasına şüphe ile yaklaşanların sayısı da bir hayli fazla.

Sistemin karmaşık bir lojistiğe sahip olması en önemli soru işaretlerinin başında geliyor. Yolcuların, kıyafetleri en az bir ay önceden talep etmesi gerekmesi ve en fazla iki haftalık süreler için kiralayabilmesi, uygulamayı oldukça zor bir hale getiriyor.

Önceden, bilgisayar ya da telefon ekranından seçilen kıyafetin, tam olarak uyup uymayacağı veya kişinin üzerinizde nasıl görüneceğinin bilinmemesi büyük bir soru işareti oluşturuyor. Japonya’daki bir havalimanında kıyafetsiz bir şekilde kalan yolcu senaryosu, oldukça ihtimal dahilinde görünüyor.

Uygulamaya şüphe ile yaklaşanların sorguladığı bir diğer konu da, kıyafetlerin uçağın toplam ağırlığı üzerinde ne kadar büyük bir fark yaratabileceği olabilir?  Japan Airlines’ın Boeing 787 uçağıyla seyahat eden yolcuların %5’inin bu hizmeti kulladığı senaryoda, uçağın toplam ağırlığında yaşanacak azalma ve bunun yaratacağı yakıt tasarrufunun ihmal edilebilir düzeyde olduğu iddia ediliyor.

Bütün bu sebeplerle, her ne kadar benzersiz bir konsept olsa da büyük bir ilgi görüp, yaygınlaşabilir hale dönüşmeyeceği düşünülüyor.

adbanner