Havacılık Bülteni-5

HAVACILIK TARİHİNİN İLK ELEKTRİKLİ UÇAK KAZASI!

Havacılıkta, önümüzdeki yıllarda önce hibrit sonra da tamamen elektrikli uçaklar ile seyahat dönemine başlamanın planları yapılıyor. Konuyla ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürerken ilk büyük elektrikli uçak kazası geçtiğimiz hafta yaşandı. Siemens motorlarından güç alan Magnus eFusion tipi elektrikli uçak Macaristan’ın Pecs-Pogany Havalimanı yakınlarında eğitim uçuşu sırasında düştü. Uçaktaki iki pilot da hayatını kaybetti.

Kazanın nedeni ile ilgili olarak, uçağın sigorta sisteminde meydana gelen problem nedeniyle havada alev aldığı düşünülüyor. EFusion akrobasi yeteneğine sahip bir uçak. Cirrus ve Icon A5 uçaklarındakine benzer bir paraşütle kurtarma sistemine sahip. Test sırasında düşen uçağın paraşüt sistemine sahip olup olmadığı ya da pilotların kurtulması konusunda neden işe yaramadığı gibi soruların cevabı kaza ile ilgili ortaya çıkacak rapordan sonra belli olacak.

Siemens’in 50 kilogram ağırlığında ve 260 kW güç üreten SP55D elektrik motoruna sahip olan uçakta çok sayıda lityum iyon batarya bulunuyor. Boeing 787 Dreamliner uçaklarında da başlangıçta kullanılan lityum iyon bataryalar çeşitli sorunlar çıkardığı için daha sonra kullanımı yasaklanmıştı. Ancak, küçük uçak motorlarına doğrudan güç veren bataryaların güvenli olup olmadığı henüz çok fazla uçuş tecrübesine sahip olunmadığı için hala bir soru işareti.

Saatte 340 kilometre hıza ulaşabilen, E-Fusion ilk uçuşunu Nisan 2016’da yaptı. Düşen uçak prototip araçlardan biriydi. Ancak Magnus, kısa süre içinde eFusion’u 200 bin Dolar satış fiyatı ile piyasaya sürmeyi düşünüyordu. Bu kazanın ardından uçağın piyasaya çıkışı gecikir mi bunu zaman gösterecek.

DHMİ YOLCU RAKAMLARINI AÇIKLADI

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 2018 yılı Ocak-Mayıs dönemi yolcu ve uçak trafiğine dair rakamları açıkladı. Yılın ilk 5 ayında havalimanlarımızda 78 milyon 126 bin yolcu sayısına ulaşıldı. Mayıs ayında yolcu sayısındaki artışa en önemli katkıyı İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa Havalimanları sağladı. Havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak sayısı ise  geçen yılın aynı dönemine göre, iç hatlarda yüzde 2,3 azalarak 75.353, dış hatlarda ise yüzde 11,9 artarak 58.586 oldu.

17 SAATLİK UÇUŞU YERİNDEN KALKMADAN TAMAMLADI!

Avustralyalı Qantas Havayolları, 24 Mart’ta Perth ile Londra’yı nonstop uçuşlarla birbirine bağladı. Böylece Avustralya ile Avrupa kıtaları da ilk kez kesintisiz bir uçuşla birbirine bağlanmış oldu. Yaklaşık 17 saat süren uçuşlar dünyanın en uzun non-stop uçuşları listesinin ikinci sırasında.


İlgili Haber | 12 Günlük Uçuş Nasıl 17 Saate Dönüştü?


Geçtiğimiz hafta, Perth-Londra uçuşlarından biri bilimsel bir çalışmaya konu oldu. Havayolu bu rotada, sıcaklık, aydınlatma, yemek zamanlaması ve menü içerikleri de dahil olmak üzere müşteri konforunun nasıl artırabileceği konusunda Sydney Üniversitesi ile bir ortak çalışma yürütüyor. Uzun uçuşlarda yolcu konforu isimli çalışma kapsamında yolculardan biri 17 saatlik bu uçuşu koltuğundan hiç kalkmadan tamamladı. Dünyada bir ilk olan çalışmada yer almak için gönüllü olan yolcu business sınıfında seyahat etti. Bilekleri ve kalçası giyilebilir teknolojilerle donatıldı. Böylece uçuş boyunca, yolcunun mental durumu, anksiyete düzeyi, uyku düzeni ve jet-lage tepkileri anlık olarak ölçülebildi. Diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi problemlere uçuşun etkisi de araştırıldı. Konuyla ilgili çok daha somut sonuçlara ulaşılabilmesi için bu tip deneylerin devam edeceği açıklandı.

Uzmanlara göre ortalama yetişkinin günde dört ila yedi kez idrara çıkabileceğine inanıyor. Ancak bu, tüketilen yiyecek ve içecek hacmine ve türüne de bağlı. Deneye katılan yolcunun uçuş boyunca ne kadar yiyecek ve içecek tükettiği bilinmiyor. Ayrıca uçuş boyunca hiç kalkmadan uzun süre oturarak seyahat etmek çok çeşitli eklem ve kas problemine neden olabiliyor. Ayrıca Derin Ven Trombozu isimli toplardamarda pıhtı oluşumu gibi ölümle sonuçlanabilecek bir duruma da neden olabilir. Bu yüzden özellikle uzun uçuşlarda yolculara uçuş boyunca her saat başı oturduğu yerde bazı küçük egzersizler yapmak, koridorda gezinmek gibi öneriler veriliyor.

THY TÜRKİYE’NİN EN DEĞERLİ MARKASI SEÇİLDİ!

Marka değerleme ve strateji danışmanlığı konusunda öncü bağımsız kuruluşlarından biri olan Brand Finance, yürüttüğü araştırmalarda global ölçekli binlerce markayı mercek altına alıyor. 1996’dan bu yana da her yıl düzenli olarak Marka gücü ve değeri kriterlerine göre oluşturduğu sıralamayı açıklıyor. 2018 yılı sonuçlarına göre Türk Hava Yolları, Türkiye’nin tüm sektörlerde “En Değerli Markası” ilân edildi. THY geçtiğimiz yıllarda da bu unvana layık görülmüştü.

HAVALİMANLARINDA KİŞİSEL LOUNGE DÖNEMİ BAŞLIYOR!

Business sınıfında uçmayanlar veya sadakat programlarının elit üyesi olmayanlar özel yolcu salonları yani loungeler kullanamıyor. Hal böyle olunca da uçuş öncesi havalimanlarının rahatsız koltuklarında konforsuz bir biçimde vakit geçirmeye çalışıyor.

Bu durum girişimcileri harekete geçirdi. Bir çok farklı projeyle havalimanlarında kişiye özel kabin dönemi başladı. Yolcunun her türlü temel ihtiyacını karşılayabildiği bu kabinler kişiye özel loungeler olarak adlandırılıyor.

Avrupa’daki pek çok havalimanı önümüzdeki günlerde İki Sloven girişimcinin hayata geçirdiği Airpodlarla tanışacak. Uykusuz yolcular için yatağa dönüşebilen bir sandalyenin de yer aldığı kabinlerde kullanıcılar cihazlarını şarj edip kablosuz interneti kullanabilecek. Çok steril bir havalandırma sistemine sahip olan kabinlerde aydınlatma sistemi de oldukça iyi. Hatta kabindeki TV’de Netflix erişimi bile var. Kabinde uçuş uyarılarını kaçırmamanız için bir alarm sistemi de düşünülmüş. Kabinler saatlik olarak kiralanıyor. Hala beta seviyesindeki kabinler bu yıl içinde ticari testin bir parçası olarak Avrupa havalimanlarında görünmeye başlayacak. Daha sonra da dünyanın dört bir yanında yayılacağı düşünülüyor.

Kişisel lounge konusunda benzer girişimler arasında New York LaGuardia Havalimanı’ndaki Jabbrrbox, Helsinki Havalimanı’ndaki GoSleep, Las Vegas Havalimanı’nda kiralık özel yatak odaları ve Moskova Havalimanı’ndaki küçük SleepBox kapsüllerini söyleyebiliriz.

ÇOCUKLA SEYAHAT ARTIK EĞLENCELİ OLACAK!

Özel jetler ile yapılan charter seferlerinin sayısının artması ile birlikte çocuk yolcuların sayısı da artıyor. Yapılan çalışmalar, yolcuların yüzde 15’inin 16 yaşından küçük olduğunu söylüyor. Bu noktadan yola çıkan abonelik tabanlı uçak kiralama şirketi VistaJet, yeni aile seyahat programı “Adventures in the Sky” ı hayata geçirdi. Proje kapsamında çocuklar için 45.000 feette eğlence, oyun, temel bilimsel çalışmaları içeren deneyler gibi çok çeşitli temalarda eğlenceler düzenleniyor. Böylece uçuş herkes için daha keyifli hale getiriliyor. Gökyüzünde böylesi bir macera için ödemeniz gereken rakam uçuşun her saati için 3 bin ila 12 bin Dolar arası değişiyor.

adbanner