Havacılık endüstrisinin en önemli organizasyonu olarak kabul edilen Paris Air Show, Fransa’nın başkenti Paris’in tarihi Le Bourget Havalimanı’nda 53’üncü kez kapılarını açtı.
Bu yıl Paris Air Show’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Milli Muharip Uçağı’nın (MMU) birebir modelini ilk kez podyuma çıkardı.
Yüksek katılımla gerçekleşen bu özel seramonide konuşma yapan TUSAŞ CEO’su Temel Kotil: ‘‘Türk milletine Avrupa’nın en iyi savaş uçağına sahip olacağımızın sözünü vermiştik. Bu sözümüzü tutmak için önemli bir adım daha attık. 5 yıl önce başlayan bu projede binlerce mühendisimiz görev yapıyor. Hızımızı biraz daha artırdık. Bugün burada mock-up’ını sergilediğimiz savaş uçağının gerçeğini 2023’te fabrikadan çıkaracağız. 2025’te ilk uçuşunu yapıp, 2028’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edeceğiz. Bu günlerde devam eden F-35 tartışmaları arasında bu projenin ne kadar değerli olduğunun farkındayız. F-35 uçaklarının merkezi gövdesi bizim şirketimizde üretiliyor. Bu yüzden proje için ne kadar önemli bir ağırlığımız olduğunun farkındayız.” dedi.
TUSAŞ’ın ana yüklenici olduğu ve Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nin birebir modelinin ilk defa Paris’te görücüye çıkması, yeni nesil uçak kategorisinde önemli bir yere sahip olan ABD, Rusya ve Çin’den sonra Türkiye’nin de 5.nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip olduğunu göstermesi açısından çok önemli.
İlgili Haber | Yerli Savaş Uçağının Adı KAAN Oldu!
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin projede ana hedefleri doğrultusunda muharip uçak tasarımı, üretimi, sertifikasyonu artırarak, tüm yerli ve milli imkanlar devreye sokulacak.
UÇAĞIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Kanat açıklığı 14 metre; uzunluğu 21 metre ve yüksekliği 6 metre olan çift motorlu savaş uçağı 55.000 feet yani yaklaşık 17 km irtifada ses hızının 1.8 katı hızda (1.8 Mach) uçabilecek.
2025’de ilk uçuşunu yapması planlanan uçağın 2028’de hizmete başlaması düşünülüyor.
Düşük gözlenebilirlik, artırılmış durum farkındalığı, çoklu görev yetenekleri gibi tasarımsal ve operasyonel yetenekleri ve geliştirilebilir tasarım özellikleriye milli muharip uçak, pazarda fark yaratabilir.
İki ton gri kamuflaja sahip uçağın kuyruğundaki kartal tasarımı da oldukça dikkat çekici.
Milli Muharip Uçak için düzenlenen törende Malezya Hava Kuvvetleri’nden üst düzey katılım olması, uçağın yurt dışında ihraç edilecek ilk ülke Malezya mı olacak sorusunu da akıllara getirdi.
Fuarda sergilenen model, TUSAŞ’ın Almanya’da faaliyet gösteren partneri Kalay isimli şirket tarafından 3,5 aylık bir çalışmayla Almanya’da üretildi.
MMU modelinin dışında ATAK, ANKA, HÜRJET ve GÖKBEY ürünleri de fuarda sergilenecek. ATAK helikopteri ise tüm fuar boyunca uçuş gösterisi yapacak.
Yani Paris Airshow’a bu yıl Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin ürünleri damga vuracak gibi görünüyor.