red blue geometric world map

Round Robin ve Open Jaw Uçuşları Nedir?

Bugün sizi, kesinlikle bilmek isteyeceğiniz, iki farklı, çok şehirli güzergah ile tanıştırıyorum.

Bir uçuş rezervasyonu yapmanın tek yolunun tek yön veya gidiş-dönüş bileti almak olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Havacılıkta, biraz daha karmaşık; ama oldukça eğlenceli; hiç hesapta olmayan şehir ya da şehirleri de rotanıza eklediğiniz; çok şehirli uçuş kavramları var. Round Robin ve Open Jaw.

Bugüne kadar pek çoğumuz A şehrinden B şehrine standart tek yön bilet almıştır. A şehrinden B’ye ve bir sonra da B şehrinden A’ya yani tipik gidiş-dönüş bileti de çoğumuz için yabancı değil. Ama bazı hızlı gezginler bu iki şehir arasında başka uçuş ve rota programlamaları da yapıyor.

Her iki program da seyahatinizde birden fazla ekstra destinasyon görebilmenizi ve bazen de ekonomik olarak çok ciddi tasarruflar elde etmenizi sağlıyor.


İlgili Haber | Transfer ve Transit Yolcu Aynı mıdır?


Round Robin (Dairesel Güzergah)

Bugün açıklayacağımız iki kavramdan daha kolay anlaşılır olanı. Standart olarak bir çok şehri kapsayan rezervasyon yöntemlerinden biri. Bunu genellikle Kayak veya Skyscanner gibi bir uçuş arama araçları kullanarak yapabiliyoruz. Aramalarınız esnasında “multi-city” seçeneğini işaretlerseniz, sistem böyle bir güzergah belirlemek istediğinizi anlar. Bu tarz çok şehirli rezervasyonlar, uzun bir tatilin nimetlerinden yararlanma veya tatil sırasında karı kocaların her ikisinin ailsini ziyaret etmenin harika bir yolu olabilir.

Ancak round robin güzergahları, tek bir rezervasyonda çok sayıda uçuş anlaşmasının yer aldığı, geniş çaplı ve uzun dünya seyahatleri gibi çok duraklı güzergahlar için de kullanılan bir kavram. Geçtiğimiz Eylül ayında Airfare Spot, 1161 Dolar ücret karşılığında beş şehirde duraklamalı round robin tarzında bir dünya turu düzenlemişti. New York’tan başlayan tur sırasıyla Stockholm, Bangkok, Sidney, Honolulu ve New York duraklarından oluşuyordu.

Open Jaw (Açık Çene) Uçuşlar

A şehirinden B şehire uçan yolcu; daha sonra ise C şehrinden A şehrine uçar. Bu opsiyon gezginin biraz daha fazla çalışmasını gerektirir. B ile C şehirleri arasındaki yolu, bisiklet mi; kara, demir, deniz yolu mu; kayak mı; kaykay mı; ucuz bir bölgesel havayolunun uçağıyla mı tamamlayacağı tamamen gezginin inisiyatifine bırakılıyor.

Örneğin, gezginler özellikle Güneydoğu Asya’ya open jaw güzergahı ile ultra ucuz uçuşlar yakalayabiliyor.

Örneğin, İstanbul’dan Singapur’a kampanyalı bir bilet alıp ucuz bir rezervasyon yaptırabilir; dönüşü ise Bangkok, Şangay, Kuala Lumpur ya da Manila’dan yapabilirsiniz.

Aradaki uçuşunuzu oludukça ucuza mal ederek bölgesel bir havayolu ile gerçekleştirebilirsiniz. Böylece son derece ucuz bir fiyata Asya’da iki şehir görmek gibi harika bir deneyim elde etmiş olursunuz.


İlgili Haber | Non-Stop ve Direkt Uçuş Aynı Şey mi?

adbanner