Havacılık dışındaki mesleklerde çalışanlar için bile sağlıklı beslenme dengesini korumak oldukça zor. Üstüne bir de havacıların yoğun uçuş programları, mesai kavramının olmadığı dengesiz çalışma saatleri ve uçuşun yarattığı baskı ve stres eklenince, bu zorluk katlanarak büyüyor.
Havacılık insan performansı diyetisyeni Jill Mongene, pilotların profesyonel yaşamları ile sağlıklı beslenme dengesini kurmak konusundaki zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için harekete geçti.
Bir havayolu pilotuyla evli olan Jill, pilotların doğru beslenmeyi sürdürmede karşılaştıkları zorluklar hakkında benzersiz gözlemlerde bulundu. Eşine 2015 yılında çölyak hastalığı ve iki pelvik stres kırığı (kemik erimesiyle ilgili bir hastalık) teşhisi kondu. O da eşinin sağlıklı beslenme dengesi kurabilmesine yardımcı olmak için tecrübelerinden ilham alarak, Nisan 2020’de True Course Nutrition adlı işine başladı.
İlgili Haber | Uçuşta Pilotlar Neden Aynı Yemeği Yemiyor?
Mongene’nin salgın sırasında böyle bir işe girişmesi, pilotlar için çok önemli bir gelişme. Pandemi nedeniyle aylarca uçmayan pilotlar, uçuş ve yatı görevleri sırasında sağlıklı beslenme dengesini korumanın ne kadar zor olduğunu fark etmeye başladı. ABD’li bir havayolu pilotu, “Evde oldukça sağlıklı besleniyorum. Sekiz aydır uçmaya ara vermiştim. Şimdi tekrar yola çıktığımda, aslında ne kadar kötü beslendiğime şaşırdım.” diyerek durumu özetliyor.
İlgili Haber | Pilotlar Uçmadıkça Körelir mi?
Pilotların beslenme konusunda birçok zorlukla karşılaşmalarının en önemli nedeni, farklı uçuş türleri yapmaları. Mongene’ye göre bölgesel havayolu pilotları genellikle eksik öğünlerle ilgili sorunlar yaşıyor. Bunun nedeni, pilotların bir havalimanına yolcu bırakıp hemen yeni yolcuları alarak geldikleri limana geri dönmeleri, birden fazla bacak uçuşları ve yoğun zamanlama kısıtlamaları beslenme sorunlarını ortaya koyuyor.
İlgili Haber | Her Yönüyle Jet-Lag
Daha uzun mesafeli uçuşlarda ise görevle ilgili zaman kısıtlamalarının aksine bedensel zorluklar görülüyor. Uzun mesafeli uçuşların yarattığı temel zorluk, genellikle birçok zaman diliminin geçilmesi ve uçakta geçirilen uzun saatler. Bu nedenle, bir bölgesel havayolu pilotunun karşılaştığı en büyük zorluk, öğünleri kaçırmak olsa da, beslenme dengesini korumak, uzun mesafeli uçuş yapan bir pilot için daha büyük bir sorun olabilir.
En Büyük Sorun: Su Kaybı
Mongene, farklı uçuş görevlerinin hepsinde ortak olan bir sorun olduğunu söylüyor: Dehidrasyon ve elektrolit dengesi. Bir saatlik uçuş, yaklaşık iki bardak (500ml) su kaybına neden oluyor. Ortalama bir insanın sadece bir saatlik uçuşta kaybettiği su miktarı, bir günde ihtiyaç duyduğumuz ve içmemiz önerilen sekiz bardak suyun ikisi anlamına geliyor. Yani en büyük sorun uçuşlarda yaşanan su kaybı.
İlgili Haber | Uçakta İçebilebilecek En İyi Şey Nedir?
Farklı profesyonel uçuş görevlerine aşina olmak, Mongene’nin danışanları için özelleştirilmiş planlar oluşturmasına izin veriyor. Hatta bir pilotun uçuş programını değerlendirerek; uçuştayken sağlıklı beslenme dengesini korumaya yardımcı olacağı için, öğünleri konusunda onlara önerilerde bulunabiliyor.
Kişiye özel bir beslenme planının yanı sıra, pilotların beslenme dengelerini iyileştirmeye ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilecek basit ipuçları olduğunu da belirten Mongene, en kolay adımın diyetlerine daha fazla meyve ve sebze eklemek olduğunu söylüyor. Ayrıca lifli gıdaları ve günlük olarak tansiyon ölçümü yapılmasını öneriyor. Ancak Mongene’ye göre, her şeyden önce bir pilotun atabileceği en önemli adım, sağlığına yatırım yapması ve bu konuyu ciddiye alması gerekliliği.
Bilal Çakmak