Brezilya Ulusal Sivil Havacılık Ajansı (ANAC) ile Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) arasında bir mutabakat zaptı (MoU) imzalandı. Bu anlaşma Türkiye ile Latin Amerika ülkesi arasındaki trafiği artırmak için tasarlandı.
Brezilya ile Türkiye arasında yapılan anlaşma, ülkeler arasında izin verilen uçuş sayısındaki sınırı kaldırdı. Bundan böyle, iki ülke arasında, havayolları tarafından sunulacak uluslararası hava taşımacılığı hizmetlerinin sıklığını ve kapasitesini “piyasaya özgü ticari hususlar” belirleyecek. Havayolları ayrıca, herhangi bir ara nokta ve ötesinde, beşinci trafik haklarını kullanma yetkisine de sahip olacak.
Türk Hava Yolları, Airbus A350-900 uçağıyla, İstanbul Havalimanı (IST) ile Sao Paulo Guarulhos Uluslararası Havalimanı (GRU) arasında, haftada 11 kez uçuş yapıyor. Bu da THY’yi, Brezilya-Türkiye pazarında şu anda non-stop uçuş yapan tek havayolu yapmaya yetiyor. Star Alliance üyesi Türk Hava Yolları, Rio de Janeiro’yu uçuş ağına yeni bir uçuş noktası olarak eklemek ve Brezilya pazarındaki varlığını büyütmek için uzun süredir çalışmalarını sürdürüyor.
Türk Hava Yolları ayrıca, Nisan 2022’de, Brezilyalı GOL Linhas Aéreas ile havayolunun tüm yurt içi uçuş ağını kapsayan, ortak uçuş (codeshare) anlaşması imzaladı. Bu anlaşma aynı zamanda, GOL’un, Sao Paulo’dan, Paraguay’da Asuncion, Peru’nun başkenti Lima, Uruguay’ın başkenti Montevideo, ve Şili’nin başkenti Santiago’ya uzanan dört uluslararası rotayı da içeriyor.
THY’nin Avustralya’da İlk Uçuş Noktası Melbourne
Türk Hava Yolları’nın, Avustralya’daki ilk varış noktası Melbourne olarak belirlendi. Yatırımcılara yönelik kısa bir açıklama yapan havayolu, “piyasa koşullarına bağlı olarak” Melbourne’ye tarifeli uçuşların başlatılmasına karar verdiğini duyurdu.
Aralık ayında Avustralya hükümeti, Türkiye’den izin verilen haftalık uçuş sayısının derhal geçerli olmak üzere 7’den 21’e çıkarılmasını onayladı. Toplam uçuş sayısı, 2024-25 kış sezonunun başlangıcından itibaren haftada 28’e, 2025-26 kış sezonundan itibaren ise haftada 35’e çıkacak.
Artırılan uçuş frekansları, Avustralya’nın en büyük dört uluslararası uçuş noktası (Brisbane, Melbourne, Perth ve Sidney) ile ayrıca 2026’da açılması planlanan, yapım aşamasındaki Western Sydney Uluslararası Havalimanı’na verilen hizmetleri de kapsıyor. Alınan onay, aynı zamanda Türkiye ile Avustralya arasında, Asya veya Orta Doğu’daki herhangi bir nokta arasında uçuş yapılabilmesine izin veren beşinci trafik haklarının kullanımına da izin veriyor.
Türk Hava Yolları’nın ilk etapta Singapur üzerinden Melbourne’ye, Boeing 787-9 uçağıyla operasyonlara başlaması bekleniyor. Ancak uzun vadeli hedef, A350-1000 veya 777X uçaklarının filoya katılmasıyla, Avustralya’ya non-stop hizmet vermek. THY’nin, Avustralya’nın lokal havayolu şirketi Rex ile de yeni bir ortaklık arayışında olduğu biliniyor.