Türkiye’nin İlk Astronotları Belirlendi

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK iş birliği ile hazırlanan Millî Uzay Programı ilk kez 9 Şubat 2021 tarihinde açıklanmıştı. Türkiye’nin uzay alanındaki gelecek 10 yıl hedeflerinin bir araya getirildiği Millî Uzay Programı kapsamında, en az bir Türk vatandaşının, bilimsel çalışmalar yapmak üzere uzaya gönderilmesi de amaçlanıyordu.

Bu kapsamda Türkiye’nin ilk astronotu olmak isteyenler, başvurulara yoğun ilgi göstermişti. Uzaya çıkacak ilk Türk astronotların isimleri, 29 Nisan 2023’te TEKNOFEST İstanbul’da açıklandı.

Asil olarak açıklanan astronot, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda F-16 pilotu olarak görev yapan, 43 yaşındaki Alper Gezeravcı; yedek olarak açıklanan astronot ise ROKETSAN’da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan, 30 yaşındaki sistem mühendisi Tuva Cihangir Atasever oldu.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak Türk astronot, görevi sırasında, ülkemizin saygın üniversiteleri ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 farklı deneyi gerçekleştirecek.

TÜBİTAK’ın, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:

“Türkiye’nin ilk uzay yolcuları! Milli Uzay Programımız kapsamında adayların uzay yolculuğu, 2023 yılının son çeyreğinde gerçekleşecek. ABD’de; uzay istasyonu ve altyapıları, haberleşme sistemleri, yaşam destek sistemleri, acil durumlar, deney altyapıları, fırlatma aracı ve mürettebat aracı sistemleri, dünyaya dönüş prosedürleri gibi pek çok konuda eğitim alacaklar. Uzay yolcumuz, 14 gün boyunca yerçekimsiz ortamda deney yapma imkanı bulacakİnsan araştırmaları, biyoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimleri, fizik ve teknoloji alanlarına dair 13 deney gerçekleştirecek.”

Türk uzay yolcusu olmak için 36 binden fazla kişi başvuru yapmış, elemeler sonucu 30 aday belirlenmişti. Bu adaylar arasından yapılacak son değerlendirmeler sonucu ise Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi için bir asil ve bir yedek olmak üzere iki kişi seçildi.

Türk Astronotlar Eğitime Başladı

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamayla, Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi için eğitim sürecinin başladığı açıklandı. Uzay yolcularımızın, basınç kayıplarına karşı, vücutlarını iyi tanımak zorunda olduğu bilgisinin aktarıldığı paylaşımda, ABD’nin Teksas Eyaleti’ndeki San Antonio şehrindeki irtifa eğitimleri sırasında bunu öğrendikleri aktarıldı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından yürütülen Milli Uzay Programı kapsamında seçilen adayların eğitiminin ortalama 8 ay sürmesi bekleniyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Nedir?

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılında Dünya’nın yörüngesine yerleştirildi. ‘Uzay üssü’nde şimdiye kadar insan araştırmaları, biyoloji ve biyoteknoloji, fizik ve malzeme bilimleri, teknoloji geliştirme, dünya ve uzay bilimleri alanlarında 3 binden fazla deney yapıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na şimdiye kadar 20 farklı ülkeden çoğu bilim insanı olmak üzere 258 kişi gitti.

adbanner