Bir sonraki uçakla seyahatinizde, 30 bin feet irtifada süzülürken, kabin ekibinden kokteyl veya gazlı içecek istediğinizde; yanında buz istemeyi iki kez düşünmenizi tavsiye ederiz.
Uçaklarda nadiren buz makineleri bulunurken, havayolları genellikle uçakta servis ettikleri buzları, başka tedarikçilerden satın alıyor. Annals of Microbiology’de 2017’de yayımlanan hakemli bir araştırma makalesine göre, uçaktaki buz, oldukça kirli!
Araştırmacılar, hem evsel hem de endüstriyel tesislerden temin edilen 60 farklı buz küpünden örnekler aldı. Bu örneklerde, 50’den fazla farklı bakteri türü tespit edildi. Araştırmacılar, “buzda tespit edilen mikroorganizmaların önemli bir yüzdesinin, insanlarda enfeksiyon yaratan bakteriler olduğunu ve bunların buz üzerindeki varlığının, çevresel bir kontaminasyona işaret ettiği” sonucuna vardı. Bu durum, buz küplerinin, buz fabrikasından sizin fincanınıza ulaştığı yol boyunca, kirleri üzerinde topladığı anlamına geliyor. Uçaklardaki buz tepsilerinin de büyük oranda hastalık potansiyeli taşıdığını söylemek mümkün.
Kabin memuru olduğunu iddia eden bir Reddit kullanıcısı, “Uçakta içeceğinize buz koymayın, uçakta kahve, çay veya sıcak su içmeyin ve tuvalette çıplak teninizle hiçbir şeye dokunmayın” yorumunu yaptı. Sosyal medyada viral olan bir başka paylaşımda: “Buz bir kepçe ile tepsiye konur ve tepsiler çok sık temizlenmez. Uçaktaki tüm yüzeylere her gün, yüzlerce kişi dokunuyor ve sıklıkla dezenfekte edilmiyor. İçecek servisi sırasında ellerimizi hiç yıkama imkanımız yok.” ifadeleri yer alıyor.
Hem zaman kısıtlamaları hem de işgücü eksiklikleri, uçak temizliği konusundaki eksikliğin ana nedeni olarak gösteriliyor. Temizlik personellerinin, uçakları hem temizlemek hem de eksikleri incelemek için genellikle çok az zamanı kalıyor. Zaman ve daha fazla personel ihtiyacı herkes için ortak görünüyor.
Uçaktaki Su Temiz mi?
Uçakla seyahat ederken yaşadığımız dehidrasyon nedeniyle sürekli su tüketmemiz gerektiği gerçeğiyle birlikte; uçaklardaki suyun temizliğini de unutmamak gerek. New York Şehir Üniversitesi’ndeki Hunter College NYC Gıda Politikası Merkezi tarafından 2019 yılında yapılan hakemli bir araştırma, 11 büyük ve 12 bölgesel havayolundaki içme suyunun insan tüketimi için güvenli olmadığını gösterdi.
Araştırma için, her havayoluna 10 kritere dayalı bir “Su Sağlığı Puanı” verildi. En yüksek puan 5 ve en düşük puan 0 oldu. 3 veya daha yüksek puan toplayan bir havayolunun uçaktaki suyunun “nispeten” güvenli olduğuna karar verildi. Analiz edilen 10 büyük havayolundan yedisi 3’ün altında puan toplayabildi. Allegiant ve Alaska Havayolları 3,3 puan toplarken; Hawaiian Airlines 3,1 puan ile ortalamayı geçebildi.
Hunter College NYC Gıda Politikası Merkezi’nin yönetici direktörü JD, MPH, Ph.D. Platkin, yaptığı açıklamada: “Araştırma sonuçlarından elde ettiğim çıkarım, uçakta kahve ve çay içmemek gerektiği yönünde. Ben de uçakta ellerimi yıkamıyorum. Islak mendilleri tercih ediyorum” ifadelerini kullanarak, uçaktaki lavabolardan akan suyun hiçbir işe yaramayacak kadar kirli olduğunu belirtti.
Uzmanlar uçakta kabin ekibinden servis sırasında güçlü bir kokteyl veya en azından bir soda istemenizi tavsiye ediyor. Buz araştırmacılarının sonucuna göre, “alkol, CO2, pH ve votka, viski, Martini, şeftali çayı, tonik su ve Kola’nın antibakteriyel bileşenleri nedeniyle, bunlara buz atıldığında, bakteri riskinde tutarlı bir azalma” tespit edildi..
Ancak yaşanabilecek herhangi bir problemi önlemek adına, kendi şişenizi ve içeceğinizi yanınızda getirebilirsiniz.