Written by 14:37 Bunları Biliyor Musunuz?, HAVACILIK, Videolar

Uçakta Domates Suyu Neden Popüler?

Getty Images

Havayolları koltuğumuzu bile elimizden alabilir; ancak domates suyumuzu asla!

ABD’nin en büyük havayollarından biri olan ve dünyanın dördüncü büyük havayolu durumundaki United, geçtiğimiz hafta uçak içi ikram menüsünde bazı değişiklikler yaptı. Havayolu, 4 saatin altındaki iç hat uçuşlarında domates suyunu menüden çıkardı. Kimsenin bu değişikliği fark edeceği düşünülmemişti. Ancak pek de bekledikleri gibi olmadı. Küresel olarak yolcuların gökyüzünde en fazla tercih ettiği içeceklerden biri olan domates suyunun menüden çıkarılması yolculardan büyük tepki aldı.

Müşteriler öfkelerini paylaşmakta gecikmedi ve hatta sosyal medya paylaşımlarında havayolunu bir daha kendileri ile uçmamak konusunda tehdit bile ettiler.

YOLCULAR DOMATES SUYUNA NEDEN BAYILIYOR?

Bazıları için oldukça tuhaf gelebilir ama yolcuların öfkesi haklı olabilir. Domates suyu, uçaklarda yolcuların en popüler tercihleri arasında. Çünkü uçuşta tadının daha iyi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış birkaç içkiden biri.

Uçak kabinlerindeki düşük nemlilik, kuru hava, motor gürültüsü ve diğer faktörler yolcuların tad alma ve koku duyuları üzerinde etkili oluyor. Özellikle tatlı ve tuzlu lezzetlerin havada tespit edilmesi zorlaşır. Yapılan araştırmalar, gökyüzünde tatlı ve tuzlu lezzetleri tespit etmenin yaklaşık yüzde 30 daha zor olduğunu söylüyor. Çünkü tatları düzgün bir şekilde duyabilmek için sağlıklı işleyen bir koku duyusuna gereksiniminiz vardır. Ancak kabindeki tüm fiziksel şartlar koku reseptörlerimizin çalışma performansını, yiyecek ve içeceklerin alıştığımızdan daha farklı algılanması şeklinde etkiler. Bu yüzden özellikle çok sık seyahat eden yolcuların bir kısmı, uçuşta yemek yemeyi pek sevmez ve tercih etmez.

2013 yılında Alman havayolu Lufthansa, uçuşlarında neden bu kadar çok domates suyu tüketildiğinin sebebini bilmediklerini açıkladı. Zira havayolunun yıl boyunca yaptığı uçuşlarda 1,8 milyon litre domates suyu tüketilmişti ki bu da olimpik boyuttaki bir yüzme havuzunu doldurmaya yeterdi. Bu açıklama üzerine, Münih merkezli bir araştırma kuruluşu olan Fraunhofer Enstitüsü, domates suyunun tadının havada değişip değişmediğini öğrenmek için bir test tasarladı.

Normal koşullarda, insanlar domates suyunu tipik olarak küf veya toprak kokusu ile tarif ederek, lezzet konusunda çok düşük puanlar verirken; şartlar değişip Airbus A310 tipi uçağın orijinal kabinine alınıp; düşük kabin basıncı, uçak içindeki her türlü ses ve uçuş koşullarının bire bir oluşturulduğu durumda denekler domates suyunu daha hoş bulup meyveli bir tada sahip olduğunu söylediler.

Bütün bu testlerin ve çalışmaların sonunda domates suyunun özel durumunu bir kelime açıklıyor: “umami” Yani, domates suyu sadece çok yüksek irtifada ve uçuş şartlarında ortaya çıkan gizemli bir beşinci tada sahip. Bazı şarap türleri için de ayn durum geçerli. Yani asidik ve toprak aromalı tadıyla domates suyu, havada daha tatlı ve meyvemsi bir tada sahip olma eğilimindedir.

Yolcular uçakta domates suyunu bazen sade tüketiyor. Bazı yolcuların tercihi ise içine başta karabiber olmak üzere çeşitli baharat ve soslar eklenerek hazırlanan türevleri. Domates suyu, baharat ve Tobasco acı sos birleşince Virgin Mary ortaya çıkıyor. İçine votka eklendiğinde ise Bloody Mary mucizesi doğuyor.


İlgili Haber | Uçakta İçilebilecek En İyi Şey Nedir?


Yolcuların tepkileri üzerine United yetkilileri, tam anlamıyla bir “U dönüşü” yaparak konuyla ilgili bir açıklama yapmak zorunda kaldı. “Müşterilerimizin, onlara değer verdiğimizi ve fikirlerini dikkate aldığımızı bilmelerini istiyoruz” şeklinde başlayan açıklama “Müşterilerimiz, domates suyunun çıkarılması konusunda mutlu olmadıklarını söyledi, biz de ücretsiz içecek seçeneklerimizin bir parçası olarak domates suyunu uçaklarımıza geri getirme kararı aldık” şeklinde tamamlandı.

Yani özetle yolcular domates suyu savaşını kazandı!

United domates suyu ile birlikte, dört saatten daha kısa iç hat uçuşlarında Sprite Zero, Courvoisier ve Jim Beam’i de menü dışına çıkarmıştı. Ancak şu ana kadar hiç kimse bu içeceklerin geri gelmesi için tepki vermedi. Havayolu ayrıca 1 Haziran itibariyle menüye bir kaç yeni opsiyon ekleme kararı aldı. Lagunitas Sumpin’ Easy Ale, New Belgium Citradelic Tangerine IPA ve Stella Artois gibi popüler biralar yolcuların seçenekleri arasında yer alacak.

United’ın müşteri şikayetlerine olan duyarlılığı, geçen yıl yaşanan tatsız bir olay nedeniyle daha da yükseldi. Nisan 2017’de, overbook sebebiyle David Dao isimli yolcu United’ın uçağından yerde sürüklenerek çıkarılmıştı ve Dao’nun burnu kırılmıştı. Olay ile ilgili büyük öfke ve sosyal medyada paylaşılan olayın kayıtları yüzünden havayolu büyük sorun yaşamış ve kamuoyundan resmi şekilde özür dilemek zorunda kalmıştı.


İlgili Haber | Overbook Nedir?


(Visited 114 times, 1 visits today)
Close
error: © Copyright Boarding Info