Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET), ODTÜ Teknokent ev sahipliğinde, Mars ve Ay yapay sahalarında Uluslararası “Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması” düzenleniyor.
UKET’in bu yıl ikinci kez düzenlediği “ARC” (Anatolian Rover Challenge) adlı Gezegen Gezgini Yarışması ile uzay çalışmalarında önemli bir adım atıldı. Dünya ülkelerinden üniversite öğrencileri, yarışmaya yoğun ilgi gösterdi.
İlki 2022’de İTÜ Ayazağa kampüsünde gerçekleşen uluslararası “Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması “ (Anatolian Rover Challenge) bu yıl 19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında ODTÜ yerleşkesinde düzenlenecek.
Uzay araştırmalarını yaygınlaştırma çalışmaları yürüten bir grup öncü Türk gencinin kurduğu UKET organizatörlüğünde “Gezegen Gezgini” adı verilen Rover araçlarının yarışacağı bu yarışmanın her yıl düzenli olarak tekrarlanması planlanıyor.
Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması, görevlerin gerçekçiliği ve bir görev senaryosu içermesi sebebiyle dünyadan ve ülkemizden uzay çalışmaları yapan tanınmış üniversitelerce şimdiden büyük ilgi görüyor.
Dünyaca ünlü üniversitelerin çeşitli bilim ve mühendislik dallarında eğitim gören öğrencileri tarafından tasarlanıp üretilen “Gezegen Gezginleri“, bu yıl Türkiye’deki yarışmaya katılmak için zorlu süreçlerden geçti. Yarışma alanında Mars ve Ay yüzeylerinin ve yaşam alanlarının benzerleri oluşturuldu.
2022 yılında 6 ülkeden 11 takım ile gerçekleşen yarışmaya 2023 yılında Polonya, Meksika, Bangladeş, Hindistan, Çekya ve Türkiye olmak üzere 6 farklı ülkeden 21 takım başvurdu. Finale kalan 4 ülkeden 19 takımın “Gezegen Gezginleri” Ay ve Mars yerleşkesinde gerçekleşmesi olası senaryolarda zorlu görevlerden geçerek yarışacak.
Dünya genelinde Polonya’daki ERC (European Rover Challenge) ve Amerika‘daki URC (University Rover Challenge) gibi tanınmış etkinliklerden çok daha kapsamlı olarak Türkiye’de düzenlenen bu yarışma, diğer yarışmalarda olduğu gibi sadece Mars sahası ile sınırlandırılmadı. Gezegen Gezgini takımları dünyada ilk defa Ay Sahasında yarışıyor.
Hem Mars, hem de Ay yüzeyini yansıtan alanlarda gerçekleşecek olası yarışma senaryolarına bu sene geçen yıldan farklı olarak gece görevi de eklendi. Gezginin yüzeye inerken ya da indikten sonra karşılaşabileceği sorunların çözümüne ilişkin aracın becerilerini sergileyebileceği keyifli uygulamalar da yarışma kapsamında yer alıyor. Özgün olarak tasarlanan yarışma, her biri birbirinden ilginç hikayeler içeriyor. Ana yarışmanın yanı sıra bu sene ARC Jr. isimli masaüstünde yarışabilecek Rover’lar için de ayrı bir yarışma kategorisi açıldı.
Geçen yıl yapılan Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması’na Amerika ve Avrupa Uzay Programlarında da yer alan çeşitli bilim insanları destek vermiş ve Yarışma Jürisinde yer almıştı. Yarışmanın her yıl gelişen teknolojiler ve bilgiler doğrultusunda özgünlüğünü koruyarak devam edeceği belirtildi.
Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması Türkiye‘nin Milli Uzay Programı ve hedeflerinde yer alan “Ay Araştırma Programı”nın ikinci safhasında Ay yüzeyine gönderilecek Gezegen Gezgini aracına doğrudan ve dolaylı olarak katkı sunması amacıyla oluşturuldu.
UKET yetkilileri, ODTÜ, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, ODTÜ Teknokent ve TSSK’nın (Teknokent Savunma Sanayi Kümelenmesi Derneği) yanı sıra en büyük sponsorluğunu Fergani Uzay’ın üstlendiği çeşitli firmaların destekleriyle de uzay alanındaki kapsamlı çalışmaların sürdürüleceğini bildirdiler. Ayrıca 23 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleşecek olan ödül töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih KACIR’ın katılmı beklenmektedir.
Bilindiği üzere, Türkiye’nin 2024’te “Ay’a erişim” ve 2030’da ise “Ay’da gezegen gezgini aracı ile Ay yüzeyinin keşfi” planları bulunuyor.