Sihirli gökyüzü suyu olarak mı tanımlarsınız yoksa sadece bir çeşit alışkanlık mı? Uçuşlarda yolcuların en özel kahramanlarından biri, Zencefilli Gazoz
Tüm uçak yolcularının, seyahat esnasında kendine göre çeşitli favori içecekleri var. Kimi domates suyu içiyor; kimi domates suyuna biraz baharat biraz alkol katıp Bloody Mary tüketiyor. Bazılarımız ise daha klasik. Cola, şarap, bira, meyve suyu, ayran tüketenler klasik olarak adlandırılırken; aslında çok sıkıcı bir şey gibi görünse de uzmanlar uçakta içilecek en sağlıklı şeyin su olduğunu söylüyor.
İlgili Haber | Uçakta İçilebilecek En İyi Şey Nedir?
Ancak özellikle son dönemde, uçak seyahatlerinde zencefilli gazozun 36.000 feet irtifada popüler içecekler arasına girdiğini söylemek yanlış olmaz. Zencefilli gazoz, uçuşta olmadığımız zamanlarda çok heyecan verici veya sürekli içebileceğimiz bir içecek gibi görünmeyebilir. Bazen hastalandığımızda tedavi amaçlı tüketebiliyor bazen de çeşitli kokteyllerin içinde renk katması için kullanıyoruz. Bütün bunlara rağmen tek başına bir meşrubat olarak içmek için “heyecanlandığımız” bir şey değil. Yoksa öyle mi?
Zencefilli gazoz bir zamanlar Kuzey Amerika’daki en popüler meşrubat ve kokteyl karıştırıcılarından biriydi. İlk kez 1840’larda İrlanda ve İngiltere’de geliştirildi. Kanada’nın Ontario Eyaleti’nin Enniskillen şehrinde John J. McLaughlin, en popüler zencefilli gazoz markalarından biri olan Canada Dry’ı 1890’da yarattı. İcadı o kadar keskin ve kabarcıklıydı ki, Canada Dry, tadı ve rengi nedeniyle “zencefilli şampanya” olarak bile pazarlandı.
İlgili Haber | Uçakta Hostesten Bu İçeceği Asla İstemeyin!
1920’lerde, zencefilli gazoz Amerika Birleşik Devletleri’ndeki etkinlik ve buluşmaların en temel ürünü haline geldi. Viski ve Gin gibi alkollü içeceklerin içimini kolaylaştırma konusunda özellikle öne çıkmaya başladı.
Bugün ise zencefilli gazoz markaları dünya genelinde en popüler 10 içecek arasında bile kendine yer bulamıyor. Gezegenimizde zencefilli gazozun hegemonyasını sürdürdüğü belki de tek yer gökyüzü. Bilim insanları bize bunun neden olduğunu söyleyebilir belki.
Uçuşta Tat Alma Duyumuz Değişiyor
Yiyecek ve içeceklerin tadını algıladığımız hücrelerimizin, yerden 10 km yüksekte seyahat ederken biraz farklı davrandığı yapılan çalışmalarla defalarca kanıtlandı. Bunun nedeni, uçak kabinlerindeki düşük basınç ve nemlilik oranına sahip, dönüşümlü ve kuru havanın, tat ve koku alma duyumuzu köreltmesi ve buna bağlı olarak da bazı yiyecek ve içeceklerin tadını yere göre farklılaştırıyor olması. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bir uçak kabininin içindeki hava, deniz seviyesinden yaklaşık 6.000 metre yükseklikte bir dağın tepesinde olduğu kadar ince ve kuru.
Oluşan fiziksel durumdan en çok tatlı ve tuzlu lezzetleri algılayan hücrelerimiz etkileniyor. Bloody Mary veya sadece domates suyu gibi içeceklerin yerdeyken bize cazip gelmeyip; uçaktayken daha çekici ve lezzetli gelmesi de bu yüzden. Domates suyu uçakta bize normale göre daha tatlı ve baharatlı bir lezzet sunduğu için belki de uçaklarda en çok tercih edilen içecekler arasında kendine yer buluyor.
İlgili Haber | Uçakta Domates Suyu Neden Çok Popüler?
Zencefilli gazozu, uçakta kitleler arasında popüler hale getiren de yine aynı sebep. Zencefilli bir gazozun ekstra tatlılığı ve keskinliği, tat alma hücrelerimizin gökyüzündeki çalışma prensipleriyle birleşince ortaya muhteşem bir tat çıkarıyor. Kabin şartları, zencefilli gazozu, ferahlatan ve iyi hissettiren bir içecek haline dönüştürüyor.
Zencefilin Diğer Faydaları
Uzmanlara göre, zencefil, tıbbi yararları nedeniyle seyahat severler için oldukça iyi bir seçenek. Zencefil mide bulantısı, öksürük, hazımsızlık ve kas ağrıları konusunda çok uzun zamandır uzmanların önerdiği iyi bir ev ilacı durumunda. Bu açıdan uçuşta zencefil tüketimiyle gökyüzünde yaşayabileceğiniz potansiyel bir çok sorunun da önüne geçebilmek mümkün hale geliyor.
Ancak Canada Dry markasına yıllar önce açılan bir dava olduğundan da bahsetmek gerek. Çünkü zencefilli gazozda zencefil olmadığı keşfedildi. Gazozun içinde o rahatlatıcı hissiyatı veren zencefil tadı bulunduğu ortaya çıktı. Gazozun içindeki zencefil tadı, çeşitli kimyasallar ve ekstraksiyon işlemleri kullanılarak bir laboratuarda üretiliyor.
Ayrıca, yapılan başka çalışmalar, zencefil yerine karbonat kullanımının, midemizi yatıştırmak konusundaki faydayı sağladığını ortaya koydu. Yani görünen o ki eğer zencefilli gazoz bizi uçuşlarda daha iyi hissettiriyorsa, bunu sağlayan içindeki zencefil değil. Durum düpedüz plasebo etkisi.
Bu açıdan bakıldığında, uçuşunuzda içinde gerçek zencefil olan bir zencefilli gazoz servis ediliyorsa, bunun en iyi seçenek olduğunu söylemekte fayda var. Zencefilli gazoz, uçakla yapılan seyahatlerde yüksek irtifa nedeniyle, bazı gazlı alkolsüz içeceklerde yaşanan servis süresini uzatmak gibi problemleri de oluşturmuyor.
Herhangi bir bilimsel veya tıbbi neden dayandırılmaksızın, zencefilli gazoz içmenin, duygusal olarak da yolcuları iyi hissettirdiği düşünülüyor. Uçakta bu tip gazlı içecekler tüketmenin, ritüellerimizin bir parçası olduğu düşünülüyor. Henüz herhangi bir uçuşunuzda zencefilli gazoz denemediyseniz, en azından bir defa denemenizi tavsiye ederiz. Kendinizi daha ferah hissedip hissetmediğinize kendiniz karar verin.
Muhammed YILMAZ