76 yaşındaki Arnold Schwarzenegger, Münih Havalimanı gümrüğünde rastgele yapılan bir incelemeye takıldı. Valizindeki beyan edilmemiş bazı değerli eşyalar ortaya çıkmasının ardından, birkaç saat boyunca gözaltında tutuldu. 37.900 Dolar para cezasına çarptırıldı.
“Terminatör” filmlerinin süperstarı Arnold Schwarzenegger, geçtiğimiz günlerde Almanya’nın ulusal havayolu Lufthansa ile Los Angeles’ten Münih’e uçtu. Ünlü aktörün nihai varış noktası, Dünya İklim Zirvesi’ne katılmak üzere, Avusturya’nın Tirol Şehri’ndeki Kitzbühel Kasabası’ydı.
Schwarzenegger, Münih Havalimanı’nda gümrükten geçerken yetkililer tarafından durduruldu ve çantalarını açması istendi. İddiaya göre, bu rutin bir işlemdi ve herhangi bir şüpheli durum görüldüğü için yapılmadı. Tüm yolculara yapılan rastgele bir kontrole takıldığı belirtildi.
Gümrük görevlileri, Schwarzenegger’in bagajını açtıklarında, çok nadir bulunan bir Audemars Piguet saat gördü. Bu, Schwarzenegger’in özel saat koleksiyonunun nadide parçalarından biriydi. Schwarzenegger’in planı, bu saatin, zirvenin resmi başlangıcında düzenlenecek bir bağış toplama etkinliği kapsamında açık artırmayla satılmasıydı.
Ancak bu durum, bazı önemli sorunlara neden oldu. Schwarzenegger, sadece saatlerce gözaltında tutulmakla kalmadı; aynı zamanda başka suçlamalarla da karşı karşıya kaldı…
Görünüşe göre gümrük yetkilileri, Schwarzenegger’in, Almanya’ya beyan edilmeyen değerli bir saatle girmeye çalışmasından pek memnun değil. Münih’teki gümrük dairesi sözcüsü, çantada tespit edilen saat ile ilgili olarak, olması gerektiği gibi, cezai vergi soruşturması başlatılacağını açıkladı. İthalat kapsamına alındı ve tescil edildi.
Bir ürün, açık artırma niyetiyle ithal edildiğinde, ödenmesi gereken bazı vergiler bulunuyor. Schwarzenegger’in bu vergileri ödemediği ve dolayısıyla kuralları çiğnediği anlaşıldı.
Gümrük yetkilileri, oyuncuya, saatin 28.000 Dolar olan değeri ve ödenmemiş ithalat vergileri ve mali ceza bedellerini de kapsayan 35.000 Euro para cezası kesti. Cezanın yarısının nakit olarak ödenmesi gerekiyordu. Bu yüzden Schwarzenegger, gümrük yetkilileriyle birlikte yakındaki bir bankaya gitmek zorunda kaldı. Ortağı Heather Milligan’ın, bu esnada havaalanında kalması gerekiyordu.
Schwarzenegger, üç saatlik sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Aktörün sahibi olduğu hayır kurumunun sözcüsü DPA aracılığıyla yapılan bir açıklamada, gümrük yetkililerinin eylemleri ve Almanya’nın ithalat düzenlemeleri sert bir dille eleştirildi. Aktörün soruşturma sürecinde herhangi bir zorluk çıkarmadığı vurgulandı.
Arnold Schwarzenegger iyi bir amaç için getirdiği saatiyle, para toplamaya çalışırken; karşı karşıya kaldığı bu durum, tam anlamıyla “hiçbir iyilik cezasız kalmaz” felsefesini hatırlatıyor.
Lüks Eşyalarla Seyahat Kuralları
Tokyo’dan çok hoş bir vintage Louis Vuitton çanta mı aldınız veya Dubai seyahatinden dönerken yanınızda bir Van Cleef bileklik mi getirmek istiyorsunuz? Değeri belirli bir tutarın üzerinde olan lüks eşyalarla seyahat ediyorsanız, olası cezalarla karşı karşıya kalmamak veya seyahat planlarınızın aksamasını önlemek için bunları beyan etmeniz gerekebilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yolcular, 800 Dolar’a kadar değeri, gümrüksüz olarak yanlarında getirebilir. Ancak değeri 2.500 Dolar’ın üzerinde olan bazı değerli taşlar ve metaller ek evrak gerektirebilir. AB ve Birleşik Krallık düzenlemeleri ise oldukça katı. Birleşik Krallık, yolcuların gümrük ücreti olmadan 495 Dolar’a kadar mal getirmesine izin verirken, AB düzenlemeleri, bu bedeli, hava yoluyla gelen kişi başına 300 Euro olarak belirledi. Eğer konuyla ilgili bir şüpheniz varsa, yapacağınız en iyi şey, seyahat öncesinde kısıtlamaları kontrol etmek ve girişte bunları beyan etmek.