Avustralyalı Qantas’ın İlk Kadın CEO’su Olacak

Avustralya’nın ulusal havayolu Qantas’ın başında, uzun süredir CEO olarak görev yapan Alan Joyce, emeklilik kararı aldı. Yerine, şirkette bir başka üst düzey yönetici pozisyonunda bulunan Vanessa Hudson getirilecek. Bu görev değişimi, Qantas’ta büyük değişimleri beraberinde getirebilir mi?

Qantas CEO’su Alan Joyce, Kasım 2023 itibarıyla emekli olup, koltuğu bırakıyor. 56 yaşındaki Joyce, Qantas’ın CEO koltuğunda tam 15 yıl görev yaptı. Bu, onu sektörde en uzun süre hizmet veren CEO’lardan biri yapmak için yeterli.  Joyce’nin pandeminin başlangıcında emekli olması gerektiği; ancak yönetim kurulunun talebi üzerine, pandemi boyunca görevde kalmaya devam ettiği açıklandı.

Qantas Başkanı Richard Goyder, Joyce’nin emeklilik kararıyla ilgili şunları söyledi:

“Qantas’ın önündeki parlak geleceğin en büyük mimarlarından biri Alan Joyce. CEO olarak payına düşenden daha fazla zorlukla karşılaştı ve küresel ekonomik krizlerden, rekor petrol fiyatlarına, yoğun rekabet baskılarına ve COVID krizine kadar karşılaştığı tüm zorlukları, son derece iyi yönetti.”

Şirketin bu süreçte karşılaştığı çok sayıda dış şokla başa çıkmak için yeniden yapılandırılmak zorunda kalındığını söyleyen Goyder,  Alan Joyce’nin buna rağmen, bu süreçte birkaç rekor kar elde ettiğini söyledi. Uçaklara, özel yolcu salonlarına, Jetstar’ın yaratılmasına, Emirates ile yapılan geniş kapsamlı ortaklığa ve Perth-Londra rotasında başlatılan Sunrise Projesi gibi çok önemli yeniliklere yapılan yatırımların Joyce tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Alan Joyce Başarılı mı Başarısız mı?

Alan Joyce, Avustralya’nın ulusal havayolunun uzun vadeli başarısına liderlik etme konusunda harika bir iş çıkardığı için, halefi de onun ekibinden seçildi.

Alan Joyce’nin Qantas için karışık ve kutuplaştırıcı bir miras bıraktığını söylemek mümkün. Bir kısım çalışan, onun çok başarılı olduğunu düşünürken, karşı taraf ise onun dönemini korkunç bir süreç olarak özetliyor.

Vanessa Hudson & Alan Joyce

Destekçileri, Joyce’nin havayolunu her zaman disiplinli ve muhafazakar bir şekilde yönettiğini ve şirketin, onun liderliği altında epeyce yol kat ettiği görüşünde. Perth’den Londra’ya aktarmasız uçuşların başlatılması ile gündeme gelen ve “Sunrise Projesi” olarak bilinen, dünyanın en uzun uçuşları için Airbus A350-1000 uçaklarının sipariş edilmesi ve dar gövde filosunun yenilenmesi gibi bazı önemli yenilikler Joyce liderliğinde gerçekleşti.

Joyce hakkında en dikkat çeken eleştiri, çalışma arkadaşlarına yaklaşım şekli. Personelleri her an tamamen değiştirilebilir olarak gören Joyce, dış kaynak kullanımı için imzalanan yeni sözleşmeler ve yeni personel alımları gibi konularda acımasız kararlar aldı.

Qantas için en iyisini yapmak için çabalarken, şiddetli rekabetçi kişiliği ve kutuplaştırıcı bakış açısıyla bilinen Joyce’nin kendisi ve geride bıraktığı mirası hakkında çok şey yazılacak gibi görünüyor. Ayrıca pandemi sırasında Avustralya’da, Qantas algısının önemli ölçüde kötüleştiği söyleniyor.

Yaklaşık bir yıl önce Qantas, son derece dağınık görüntüye sahip ve büyük bir karmaşa içindeydi. Ancak Joyce ve ekibi durumu tersine çevirmeyi başardı. Hudson’a devredilecek havayolunun, 2022’nin başındaki versiyonuyla hiçbir benzerliği kalmadı.

Sunrise Projesi gerçeğe dönüştüğünde, havayolunun tarihindeki en büyük karlılık rakamlarına ulaşması beklenirken; hem finansal hem de operasyonel açıdan çok daha farklı bir konuma ulaşması bekleniyor.

Alan Joyce, önümüzdeki altı ay içinde yapması gereken çok işi olduğunu ve şirket yönetimini Vanessa’ya sorunsuz bir şekilde bırakmak ve yumuşak bir geçiş yapabilmek için uğraşacağını söyledi.

Qantas’ın yeni CEO’su Vanessa Hudson

Alan Joyce, Kasım 2023 itibariyle Qantas’ın CEO’ koltuğunu Vanessa Hudson‘a devredecek. Şu anda Qantas bünyesinde Grup Finans Direktörü olarak görev yapan Hudson, 28 yılı aşkın süre boyunca, şirketin finans, ikram, uçak içi hizmetler, satış ve dağıtım ve ticari planlama alanlarında üst düzey yönetim rollerinin yanı sıra; Amerika ve Yeni Zelanda’dan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak da görev yaptı.

1994’te şirkete iç denetçi olarak giren Hudson, son beş yıldır Qantas Grubu Yönetim Kurulu üyesi olarak, şirketin stratejisinin şekillendirilmesinde doğrudan rol oynuyor. COVID-19 krizi sırasında mali açıdan şirketi çok iyi yönettiği belirtiliyor. Qantas’ın önümüzdeki on yıl içinde yapacağı filo yenileme projesinin de yönetiminde etkin rol oynadığı belirtiliyor. Bu sebeple Vanessa, Yönetim Kurulu’nun yanı sıra, şirket genelinde çok ciddi bir yönetici grubu tarafından desteklenecek gibi görünüyor.

Havayolunun 103 yıllık tarihindeki 13. CEO’su olacak Vanessa Hudon, yeni görevine, Kasım ayında yapılacak Yıllık Genel Kurul’un ardından başlayacak. Hudon, aynı zamanda şirketin ilk kadın CEO’su olacak.

Geçtiğimiz aylarda Güliz Öztürk, Pegasus Havayolları’nın başına geçerek, Türkiye’deki ilk kadın havayolu CEO’su olmuştu. Vanessa Hudson ile havayolu endüstrisinde kadın CEO’ların sayısı artmaya devam etti.

adbanner