Qatar Airways Personelinin Sosyal Medya Yasağı Bitti

Köklü değişimler genellikle yavaş gerçekleşir. Ancak Qatar Airways’in yeni CEO’su Mohamed Badr Al Meer, kısa süre içinde şirket genelinde hızlı bir dönüşüm sürecinin temellerini attı. Al Meer’in son radikal adımı, uzun süredir tartışılan, uçucu mürettebatın üniformalı fotoğrafını sosyal medyada paylaşma yasağını kaldırmak oldu.

Akbar Al Baker, Qatar Airways’i 27 yıl aralıksız yönettikten sonra, sürpriz bir şekilde istifa kararı aldı. Koltuğunu 5 Kasım 2023’te Al Meer’e devretti. Al Meer, Qatar Airways Grubu’nun bir parçası olan, Doha Hamad Uluslararası Havalimanı’nda 10 yıl boyunca Operasyon Direktörü olarak görev yaptı. Al Meer, CEO koltuğuna oturduğu an Akbar Al Baker’a övgüler yağdırdı: “Onun rehberliği altında hizmet etmek benim için bir onurdu ve yeni bir sayfa açarken ona saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeni CEO Al Meer’in havayoluna ve personeline güven ve güç kazandıran bir vizyon ortaya koyması sayesinde, Qatar Airways’de değişim havası esiyor. Al Meer’in hayata geçirdiği değişiklikler, Qatar Airways’i komşu ve rakip havayollarıyla uyumlu hale getirerek, ortak başarı kültürünü ve çalışanların güçlendirilmesini teşvik ediyor.

Al Meer, göreve geldiğinde, havayolunda güven ve yetkilendirme kültürünün, ortak başarının yapı taşları olacağı yeni bir dönemin sözünü verdi. Bazıları şirkette köklü bir değişim yaşanacağına şüpheyle yaklaşsa da Al Meer geçtiğimiz yılın sonlarında, kabin ekibi için uygulanan gece sokağa çıkma yasağını sona erdirme kararıyla, hızlı bir giriş yaptı. Şimdi de uzun süredir tartışılan çalışanlara yönelik sosyal medya politikası güncellendi.

Kabin ekibi için uygulanan sert sosyal medya kuralları gevşetildi ve kabin ekibinin tek tip fotoğraf paylaşmasına izin verildi.

Qatar Airways, çalışanlarının Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında üniformalı fotoğraflarını paylaşması durumunda işten çıkaracak kadar sert ve sektörün en zorlu kabin ekibi kurallarından bazılarıyla tanınıyor. Havayolu, kısa süre önce aldığı kararla bu politikasını yumuşattı ve artık kabin ekiplerinin üniformalı fotoğraflarını sosyal medyada yayınlamasına izin veriliyor.

Tüm kabin ekiplerine yönelik bir duyuru yapan şirket, disiplin cezası riski olmaksızın, sosyal medyada kendi fotoğraflarını yayınlamalarına izin verileceğini söyledi. Yapılan duyuruda ayrıca, bu kısıtlamaların daha önce de gevşetildiği; ancak 2016’da yapılan bu esneme kararından birkaç hafta sonra yasağın geri getirildiği bilgisi de yer aldı.

Bunun nedeni, erkek bir mürettebat üyesinin Avrupa’ya yapılan bir uçuşta, abaya fotoğrafı paylaşması ve sosyal medyada büyük tepki çekmesiydi. Mürettebat üyesi, yerel kültürle alay ettiği iddiasıyla açığa alındı ve ardından işine son verildi. Tüm kabin ekibi üyelerine, sosyal medyada fotoğraf paylaşma yasağı yeniden getirildi.

Bugüne kadar Qatar Airways kabin ekiplerine ait sosyal medyada karşılaşılan fotoğraflar ise ya eskiden kabin görevlisi olarak çalışan kişilerin fotoğrafları ya da  ya da halk tarafından çekilip izinsiz paylaşılan fotoğraflar olarak biliniyor. İlginç şekilde havayolu, personelin üniforma ile nasıl fotoğraf çekilebileceğine dair bir kural belirlemiyor ama sosyal medyada bu fotoğrafların paylaşılmasını yasaklıyordu.

Qatar Airways’in paylaşım yasağı, diğer Orta Doğulu havayollarının bu konudaki mantalitesi ile taban tabana zıttı. Emirates ve Etihad gibi havayolları, çalışanlarının şirket kuralları dahilinde, fotoğraf çekip, bunları sosyal medyada paylaşmaya teşvik eden prosedürlere sahip. Zira bu görseller, havayolları için ücretsiz pazarlama aracı olarak kabul ediliyor.

Qatar Airways’in yeni CEO’su Al Meer kısa sürede şirket içinde büyük değişimlere imza attı. Bu değişikliklerin yürürlükte kalmasını sağlamak ve kurallar dahilinde çalışmaya devam etmek ise kabin ekibine kalmış durumda. Bakalım, eski yasakların yeniden getirilmesini sağlayacak gelişmeler yaşanacak mı. Hep birlikte göreceğiz.

adbanner