Rus Yanardağı Patladı! Uçuşlar Etkilenecek mi?

Rusya’nın en aktif yanardağlarından birinin patlamasının ardından, atmosfere büyük bir kül bulutu salınırken, havacılık sektörü için alarm verildi.

Rusya Bilimler Akademisi’ne göre, Rusya’nın doğusundaki Kamçatka Yarımadası’nda bulunan Shiveluch Yanardağı, kısa süre önce yeniden harekete geçti ve altı saat içinde zirveye ulaştı. Yanardağın oluşturduğu kül bulutu, 108 bin kilometre kare alana yayıldı.

Shiveluch Yanardağı’nın harekete geçmesiyle küller gökyüzüne yayıldı

Reuters’e göre, yaklaşık 10 santimetre kalınlığındaki gri kül birikintileri, bölgedeki köyleri kapladı. Küller, 60 yılın en derin birikimini işaret ediyor. Yanardağın yamaçlarından aşağı yönelen lav akıntıları, karları eritti ve bu durum, çamur yağmuru uyarısına neden oldu.

Yanardağdan fışkıran lavlar, 20 kilometre yüksekliğe ulaştı. Kül bulutu batıya doğru hareket etti ve yakın köylere çok güçlü bir kül düşüşü oldu. Yanardağın, en az bir yıldır bu etkinliğe hazırlandığı ve yaşanan hareketliliğin, bir miktar yatışmış olsa da devam ettiği belirtildi. Her ne kadar daha fazla kül bulutu olasılığı göz ardı edilmiyor olsa da lav akıntılarının yerel köylere ulaşmayacağına inanılıyor.

Shiveluch Yanardağı köylere yağmur yağmasına neden oldu

Kamçatka’nın en büyük ve en aktif yanardağlarından biri olan Shiveluch, son 10 bin yılda tahminen 60 önemli patlama yaşadı. Yanardağın en son büyük patlaması 2007’de meydana geldi.

Shiveluch Yanardağı, iki ana bölümden oluşuyor. Bunlardan daha küçüğü olan Young Shiveluch son aylarda son derece aktif. Young Shiveluch, 3.283 metre yüksekliğindeki Old Shiveluch’tan uzanan, 2.800 metrelik bir zirveye sahiptir.

Yanardağın patlaması, küresel uçuş rotaları üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle, endişeleri artırdı.

Kamçatka Volkanik Püskürme Müdahale Ekibi, havacılık için kırmızı bir bülten yayımlayarak, “devam eden faaliyetin, alçak irtifada uçan uçakları etkileyebileceği” uyarısında bulundu.


İlgili Haber Yanardağ Külleri Uçuşları Nasıl Etkiliyor?


Nisan 2021’de, İzlanda’daki bir yanardağdan çıkan muazzam bir kül bulutu, kuzey Avrupa’yı sararak, binlerce uçuşun iptal edilmesine yol açtı. Yanardağ aktivitesi, 2001’deki 11 Eylül saldırılarından bu yana, en büyük hava sahası kapanmasına neden oldu. Yaşanan 95 bin uçuş iptalinin ardından, Avrupa’da uçuşların kademeli olarak yeniden başlaması yaklaşık bir haftayı buldu.

2018’de bilim insanları, İzlanda’daki başka bir yanardağ olan Katla’nın patlaması halinde, küresel uçuş operasyonlarının ciddi şekilde aksayabileceği konusunda uyardı. Son patlamanın 1918’de meydana geldiği bu yanardağda, önceki patlamalar, yaklaşık her 50 yılda bir gerçekleşti. Bu durum, yanardağın her an yeniden faaliyete geçebileceği anlamına geliyor.

adbanner