Türksat 6A Uzaya Fırlatıldı

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, uzaya fırlatıldı. Fırlatmanın 67. dakikasında uydudan ilk sinyal alındı. 15 yıl boyunca aktif kullanılması planlanan Türksat 6A, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın da kapsama alanına girecek ve 5 milyar insana hizmet verebilecek. Yüzde 80 yerlilik oranıyla geliştirilen uydunun toplam 84 parçası Türkiye’de üretildi.

Türk mühendisleri tarafında yerli imkanlar ile üretilen, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Türksat 6A uydusundan ilk sinyal, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla alındı. Uydudan ilk sinyalin alınması, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlandığı anlamına geliyor. Uydu, Dünya’dan 35 bin 786 kilometre uzaklıktaki yörüngesine konumlanacak.

Yörüngeye ulaştıktan sonra 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek olan TÜRKSAT 6A uydusu, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanı ile Türkiye’nin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. 15 yıl boyunca aktif kullanılması planlanan uydu yörüngesine ulaştıktan sonra Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın da kapsama alanına girecek ve 5 milyar insana hizmet verebilecek. Böylece Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek.

Türkiye’de üretilip, Dünya’ya en uzak yörüngede görev alacak ilk uydu olan Türksat 6A, yörüngesine kendi sistemleriyle ulaşan ilk yerli uydu olarak da tarihe geçecek. Türkiye’nin yerli, milli haberleşme uydusu Türksat 6A ile mevcut uyduların yedeklenmesi sağlanacak ve kapasiteyi artırmak mümkün olacak.

TÜRKİYE’NİN UZAY’DAKİ İDDİASI BÜYÜYOR!

Türkiye, Türksat 6A ile haberleşme uydusu üretebilen ülkeler kategorisine girerek, uzaydaki iddiasını daha ileri boyuta taşırken, bundan sonra milli bir uydu markası oluşturmayı hedefliyor.

4250 kg ağırlığında ve 8.4 kW güce sahip olan Türksat 6A uydusu, üretilirken, ‘ısıl yapısal yeterlilik’, ‘elektriksel elektronik uydu’, ‘mühendislik’ ve ‘uçuş’ gibi çeşitli sistem seviyesi uydu modelleri de geliştirildi. Bu süreçte 24 çeşit ekipman yerlileştirilirken, uçuş modelinde 84 yerli ekipman kullanıldı. Proje süresince 400’e yakın çevresel ve fonksiyonel test tamamlandı.

Türksat 6A’nın alt sistemleri, uydu yer istasyonu yazılımları, uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri olmak üzere yüzde 80’den fazlası yerli ve milli olarak geliştirildi. Alt yükleniciler tarafından yerli olarak geliştirilip üretilen ekipmanlar, daha sonra Ankara TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde bir araya getirildi.

Türksat 6A’nın ana yüklenicilerinden TUSAŞ uydunun yapısal, ısıl, kablaj ve kimyasal itki alt sistemlerini, ASELSAN, Ku-Bant alt sistemini ve CTech de telekomut/telemetri ve mesafe ölçüm alt sistemlerini geliştirdi.

Proje kapsamında 20’yi aşkın sanayi kuruluşundan ürün veya hizmet tedarik edildi. TÜBİTAK UZAY tarafından elektrikli itki sistemi geliştirildi.

Türksat 6A, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekiplerinden dönem dönem 400’e yakın kişinin ortak çalıştığı ve Türkiye’nin uzay alanında yetişmiş personel gücünün artırılmasını sağlayan bir proje olarak tarihe geçti. Bu kurum ve şirketlerin küresel deneyim kazanma fırsatı yakaladığı projeden elde edilen bilgi birikiminin, gelecek dönemde uydu geliştirme faaliyetlerinde artan oranda kullanılması amaçlanıyor.

adbanner