Dünyanın dört bir yanından, yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Venedik’te, aşırı turizm sorunu için çareler geliştirilmeye devam ediyor. Şehirde, sürdürülebilir bir gelecek sağlanabilmesi için, kamera ve cep telefonu verilerinin kombinasyonu kullanılarak, ziyaretçilerin her adımı, gerçek zamanlı olarak takip edilmeye başlandı.
Venedik Adası’nda bulunan Tronchetto’da, terk edilmiş bir deponun içinde, haritalar, grafikler ve çizelgelerle dolu ekranlarla donatılmış yüksek teknolojili bir “kontrol kulesi” var. Bu kulenin amacı, aşırı turizm problem ile mücadele etmek.
Venedik, 50 yıl önce nüfusu 150 bin olan; ancak günümüzde sadece 50.000 kişinin yaşadığı bir şehir. Fakat yılda ortalama 30 milyon ziyaretçi ağırlayan Venedik, uzun zamandır aşırı turizm (overtourism) probleminin resmi merkez üslerinden bir durumunda. Turistlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yüzden manşetler, Venedik’in nasıl yavaş yavaş “yok olduğunu” anlatmaya devam ediyor. Hükümet, büyük yolcu gemilerinin sayısını sınırlandırmaya çalışmak ve kuralları çiğneyen turistlere 580 Dolar para cezası vermek gibi bir çok farklı yöntemi hayata geçirmeyi denedi. 2020 yılında başlatılması planlanan turist giriş vergisi projesi ise pandemi nedeniyle şimdilik 2022’ye ertelendi.
İlgili Haber | Amsterdam Bu Kadar Çok Turistle Nasıl Başa Çıkıyor?
İtalyan şehri, şimdiye kadarki en planlı ve büyük önlem için harekete geçti. Gezginlerin her hareketi artık izleniyor. Küresel salgın nedeniyle 2020’de ziyaretçi sayısı, şaşırtıcı olmayan bir şekilde azalırken, şehrin yöneticileri, fırsattan istifade kontrol odasını geçtiğimiz Eylül ayında açtı. Deneyimlemeye de başladı.
Sistem, turistlere ait verileri tam ve anlık olarak izleme şansı sunuyor. Sistemin kurucuları: “Bu şehrin beyni. Şehrin her bölgesinde kaç kişinin olduğunu ve hangi ülkelerden olduklarını gerçek zamanlı olarak biliyoruz.” diyor. İzlenen bilgiler arasında kanal trafiği, toplu taşıma kalkış ve varış saatleri ve yaya olarak gezen insanların sayısı var. Şehrin dört bir yanına yerleştirilen CCTV kameraları kullanılarak yapılan ölçümler, ziyaretçilerin cep telefonlarından elde eden konum vb. verilerle birleştirilerek, istenen tüm bilgilere erişilebiliyor.
Şehrin yöneticileri, turistlerin, Venedik’te nerede, ne zaman ve nasıl hareket ettiklerini anlayarak, gelecekte hayata geçirilecek olan şehre giriş ücretlerini almak için turnikelerin nereye konulacağı da dahil olmak üzere, sürdürülebilir bir turizm planı oluşturabilecek. Şehrin turizm sürdürülebilirliği üzerinde çalışan Venezia Autentica’nın kurucularından Valeria Duflot: “Sorun Venedik’in çok fazla ziyaretçisinin olması değil. Tüm ziyaretçilerin aynı iki yere gidiyor olmasında: San Marco Meydanı ve Rialto Köprüsü” diyor.
İlgili Haber | Venedik’te Gondollar Neden Siyah?
Yeni sistem aşırı turizmi hafifletmek için en pratik yöntemleri uygulamayı umarken, Venedik uzun zamandır başka şekillerde de önlemler almaya çalışıyor. Şehrin bir turist raporu var. Bu rapora göz atan gezginler, yoğun günlerden kaçınarak ziyaretlerini planlayabilir. Rapor ayrıca, kalabalıkların gitme eğiliminde olduğu yerler dışında, şehrin dış bölgelerini keşfetmek isteyen gezginler için alternatif güzergahları gösteriyor.
Venedik, bu yıl 1600’üncü yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Bu yüzden sürdürülebilir turizm, yani doğal ve sanatsal çevreyi değiştirmeyen, diğer sosyal ve ekonomik faaliyetlerin, şehir sakinlerinin günlük yaşamıyla uyumlu olarak gelişmesini engellemeyen bütün adımların Venedik’in olağanüstü güzelliğini ve benzersizliğini korumak için gerekli olduğu konusunda herkes hemfikir.