Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) her yıl olduğu gibi bu yıl da “Dünyanın En Yoğun Havalimanları” raporunu açıkladı. 1998’den bu yana, listenin zirvesini kimseye kaptırmayan Hartsfield-Jackson, 21. kez üst üste, dünyanın yolcu sayısı bakımından en yoğun havalimanı ünvanını korudu. Atlanta’da bulunan havalimanının yolcu sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 3.3 oranında artarak 107,3 milyon oldu.
Atlanta, sadece 21 yıldır zirvedeki yerini korumakla kalmadı. Aynı zamanda dördüncü kez üst üste 100 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi. İlk olarak 2015 yılında, 101.5 milyon yolcusu ile yüzler kulübüne giren Atlanta, bu eşiği geçen dünyadaki ilk havaalanı olmuştu.
Listenin ikinci sırasındaki Pekin ise yolcu sayısını bir önceki yıla göre yüzde 5.4 artırarak 100 milyonun üzerinde yolcu sayısına sahip ikinci havalimanı oldu. 2019 yılı içinde Daxing Havalimanı’nın hizmete açılmasıyla yolcu sayısı düşecek olsa da Beijing 2018’de 100.9 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı.
Atlanta’nın yıllardır oturduğu zirvede keyfini kaçırmaya en büyük aday olan havalimanı Dubai 2018’i de üçüncü sırada tamamladı. Yolcu sayısını 2017’ye göre yüzde 1 artıran Dubai Havalimanı 2018’de 89.1 milyon yolcuyu ağırladı. Dubai’nin yıllardır devam eden yükselişi ortada. Zira Dubai ile Atlanta arasında sadece 16 milyonluk yolcu farkı kalmış durumda. Bu da Dubai’nin önümüzdeki bir kaç yıl içinde Atlanta’yı geçebileceği ihtimalini doğuruyor.
İlgili Haber | 2018’in En Hızlı Büyüyen Havalimanları
87.5 milyon yolcusuyla Los Angeles ve 87.1 milyon yolcusuyla Tokyo havalimanları listenin bu yılki ilk beşini tamamladı. Ancak geçen yılki listeye göre kendi aralarında yer değiştirdiler.
Açıklanan rapor, dünya genelinde 1202 havalimanından elde edilen verileri kapsıyor. Dünyanın en yoğun 20 havalimanında 2018 yılında yolcu artışı ortalama yüzde 4.7 olarak ölçüldü. En yoğun 20 havalimanının terminallerinden toplamda 1.5 milyar yolcu geçti. Bahsedilen 20 havalimanı, küresel yolcu trafiğinin yüzde 17’sini oluşturdu.
Bir Bakışta | Dünyanın En Yoğun Havalimanları
İstanbul Atatürk Havalimanı ise yolcu sayısını yüzde 6.4 artırarak 68.1 milyona yükseltti. Ancak geçtiğimiz sene listede 15. sırada yer alırken; 2018’de 2 basamak gerileyerek 17’inci sıraya geriledi.
Rapordan ortaya çıkan diğer önemli bulgulardan biri Hindistan’ın, 2018’de ABD ve Çin’in arkasından, yolcu üretimi açısından dünyanın üçüncü büyük havacılık pazarı haline gelmiş olduğunun resme ortaya çıkması. Hindistan, daha serbestleşmiş bir havacılık pazarına doğru yöneliyor ve ülkenin güçlü ekonomik temelleri, havacılıkta en hızlı büyüyen ülkelerden biri haline gelmelerine yardımcı oluyor. Hintliler, uçuş trafiği kısa sürede çok hızlı büyüyen bir pazar durumunda.
Öyle ki Yeni Delhi’de bulunan Indira Gandhi Havalimanı, ilk 20’de yer Alan havalimanları arasında bir önceki yıla göre en büyük atılımı gösteren havalimanı oldu. Yolcu sayısını yüzde 10.2 oranın da artıran havayolu sıralamada da 16’ncı sıradan 12’nci sıraya yükseldi.
İlgili Haber | Dünyanın En İyi Havalimanları
EN ÇOK ULUSLARARASI YOLCUYA SAHİP HAVALİMANLARI!
Söz konusu, uluslararası yolcu olduğunda ise zirve son yıllarda her zaman olduğu gibi açık ara Dubai’nin. 2018’de uluslararası yolcu sayısında, bir önceki yıla göre yüzde 1.3 artış yakalayan Dubai, 88.8 milyon uluslararası yolcuya ev sahipliği yaptı. Listenin ikinci sırasında 75.3 milyon yolcu ile Londra Heathrow; üçüncü sırasında ise 74.3 milyon yolcu ile Hong Kong yer aldı ve ilk üç sıra değişmemiş oldu.
Atatürk Havalimanı, 2017’ye göre 1 basamak yükseldi ve 10’uncu sırada kendine yer buldu. Bir önceki yıla göre uluslararası yolcu sayısını yüzde 10.1 gibi rekor bir oranda artıran havalimanı, tam 48. 9 milyon uluslararası yolcuyu ağırladı.
Bir Bakışta | En Çok Uluslararası Yolcuya Sahip Havalimanları
DÜNYANIN EN YOĞUN KARGO HAVALİMANLARI!
Hava kargo pazarı da 2018 yılında, bir Önceki yıla göre, yüzde 3.2 büyüdü. 2017 yılındaki rakamlarla karşılaştırıldığında, küresel olarak büyük bir ivmelenme kaydeden sektördeki bu büyümenin, Amerika Birleşik Devletleri’nin, bir çok yakın ticari partneriyle yaşadığı gerginliğe rağmen ortaya çıkması oldukça sevindirici.
Hava kargoda, dünyanın en yoğun 20 havalimanı, küresel hava kargo hacminin yaklaşık yüzde 42’sine karşılık geliyor. 2018’de ilk 20 havalimanının oluşturduğu 51 milyon metrik ton ölçüsündeki kargo hacmi, bir önceki yılın ilk 20 sırasındaki havalimanının toplam hacminden yüzde 1.3 daha fazla.
- Hong Kong Havalimanı, uzun zamandır olduğu gibi 2018’de de dünyanın en büyük kargo merkezi oldu. 5 milyon metrik tondan fazla kargo hacmine sahip olan havalimanı, bir önceki yıla göre yoğunluğunu yüzde 1.4 artırdı.
- Memphis Havalimanı bir önceki yıla göre yüzde 3.1 büyüme oranı yakalayarak kendine ikinci sırada yer buldu.
- Şangay Havalimanı ise bir önceki yıla göre kargo hacminin Yüzde 1.5’ini kaybetmiş olsa da yine de kendisine üçüncü sırada yer buldu. 2017’deki sıralamada, bir önceki yıla göre yüzde 11.2 gibi müthiş bir artış yaşayan havalimanının bu yılki düşüşü gözlerden kaçmadı.
Bir Bakışta | Dünyanın En Yoğun Kargo Havalimanları
Kargo piyasasında, Katar Havayolları’nın ana merkezi Doha, dünyanın en hızlı büyüyen havalimanlarından biri olmaya devam ediyor. 2017’ye göre kargo hacmini yüzde 8.8 artıran Doha, sıralamada da 16’ncılıktan 11’nciliğe geldi.