Pilotlar Neden Aynı Yemeği Yemez?

Havayolu seyahatlerinin güvenliği, kokpitte her şeyin kontrol altında olması ile ilgili.

Bu yüzden pilotlarının çalışma kuralları, diğer tüm sektörlerdeki çalışanlardan farklı olabiliyor.

Örneğin pilotlar, kokpiti paylaşmak istemedikleri meslektaşlarını bile, bazen şirket kuralları çerçevesinde seçebiliyor.

Uçuş esnasında kaptan pilot ile yardımcı pilotun aynı yemekleri yemesinin önüne geçen bir kural da var.

Kural keyfi gibi görünse de aslında bir mantığı var.

Örneğin yemek sonrası uçuşta gıda zehirlenmesi vb sebeple işler ters giderse, pilotlardan sadece biri bundan etkilenmiş olacak ve diğer pilot uçuşu sürdürebilecek.

Uygulamanın uluslararası havacılık otoriteleri tarafından zorunlu kılınmadığını söyleyelim. Ancak çoğu havayolu bu uygulamayı sürdürüyor.

UÇAKTA ZEHİRLENME OLDU MU?

Uçaklarda gıda zehirlenmesi vakaları nadir yaşanır. 1982’de National Overseas Airways’e ait DC-8 uçağı ile yapılan Boston-Lizbon uçuşunda; pilot ve uçuş mühendisi başta olmak üzere 10 mürettebattan 8’i zehirlendi.

Mide krampları ve karın ağrısı ile kendini gösteren zehirlenme olayının Puding’ten olduğu sonradan ortaya çıktı.

Yardımcı pilot (F/O) tatlıyı yemediği için olaydan etkilenmedi ve 250 yolcusu bulunan uçağı, güvenli bir şekilde Boston’a indirdi.

2010 yılı verilerine göre, dünya genelinde ayda en az 2 pilotta gıda zehirlenmesi vakasına rastlanıyor. Ancak olayların sebebi sadece uçuşlarda yenen yemekler değil; uçuştan önce pilotun yedikleri de olabiliyor.


Bir Bakışta | Boarding Info’da Pilotlar ile İlgili Diğer Haberler

adbanner