Uçakları Nasıl Gerçek Zamanlı Takip Edebilirsiniz?

Havacılıkta en iyi mobil uygulamaları daha önce paylaşmıştık. Peki bir uçuşu, gerçek zamanlı olarak nasıl takip edebileceğinizi hiç merak ettiniz mi? Dokuz farklı uçuş takip uygulaması ve göz atmanız gereken web siteleri de dahil olmak üzere, gökyüzündeki uçakları takip edebilmek için bilmeniz gereken tüm detayları sizin için derledik.

Eğer başınızın üzerinden geçen bir uçağa bakıp, onun nereden geldiğini ve nereye gittiğini merak ettiyseniz, bunu öğrenmek aslında oldukça kolay. Uçuş takip programları sayesinde herhangi bir uçuşla ilgili tüm bilgiler, sadece bir tık uzağınızda. Günümüzde pek çok uçuş takip uygulaması, uçakların konumu, irtifası ve hızı hakkında gerçek zamanlı güncellemeler sağlıyor. Neredeyse tüm ticari yolcu ve kargo uçuşlarını, hatta bazı özel jet ve askeri uçuşları izlemeyi bile mümkün kılıyor. Dolayısıyla, birazdan seyahat edeceğiniz uçağın nerede olduğunu merak ediyorsanız veya havaalanına birini karşılamaya geldiyseniz, onu getiren uçağın durumunu gerçek zamanlı olarak  takip etmek istiyorsanız, bu uygulamaları veya web sitelerini kullanabilirsiniz.

Uçuşlar Nasıl Takip Edilebiliyor?

Teknik olarak uçuşları takip etmek için küresel standartın radar olduğunu söylemek mümkün. Ancak radarın sınırları bulunuyor. Okyanusların büyük kısmı, radarların kapsama alanına girmiyor. Günümüzde uçuş takibi, ADS-B (Automatic Dependent Surveillance–Broadcast) adı verilen bir izleme (takip) sistemine dayanıyor. Günümüzde ticari uçakların neredeyse tamamı, her saniye ayrıntılı konumunu, irtifasını ve hız parametrelerini diğer uçaklarla ve hava trafik kontrol kuleleri ile paylaşan ADS-B veri aktarım cihazlarıyla donatılmış durumda.

ADS-B, diğer takip sistemlerine göre çok daha verimli. Uçakları takip eden şirketler, dünyanın her yerindeki uçuşların konumlarını belirlemek için ADS-B alıcılarının bağlı olduğu küresel ağları kullanabilir.

İstediğiniz Uçuşu Nasıl Takip Edebilirsiniz?

Ayrıntılar, tercih ettiğiniz uygulama ve web sitesine göre değişmekle birlikte, genel olarak uçuşu takip etmenin yolu, uçuş numarasını sisteme girmekten geçiyor. Bu sayede, takip etmek istediğiniz uçuşa dair bilgileri, eş zamanlı olarak görebilirsiniz. Bazı uçuş takip programları daha sadedir. Uçağın kalkış ve varış saatleri gibi sınırlı bilgiler sağlayabilir.

En İyi Uçuş Takip Uygulamaları ve Web Siteleri Hangileri?

FlightAware

FlightAware, dünyanın en büyük uçuş takip ve veri platformunu işletiyor. Sistem verilerini, 195 ülkedeki 35.000’den fazla ADS-B alıcısından oluşan karasal ağdan, 45’ten fazla ülkedeki hava trafik kontrol sistemlerinden, FlightAware-Aireon küresel uzay tabanlı ADS-B sisteminden ve tüm büyük sağlayıcılar (ARINC, SITA, Satcom Direct, Garmin ve Honeywell GoDirect) aracılığıyla veri bağlantısı üzerinden (uydu/VHF) topluyor. Hem masaüstü web sitesi hem de mobil uygulama üzerinden, uçuş numarası girerek takip etmeye başlamak mümkün. Yakınınızda hangi uçakların olduğunu merak ederseniz, FlightAware’nin küresel haritasına bakmanız yeterli. Haritaya, hava durumu radarı katmanı ekleyebilme opsiyonu, pek çok kullanıcının favorisi.

FlightRadar24

Flightradar24’teki uçuş takibi, dünyadaki en büyük bağımsız ağ olan ADS-B alıcılarından oluşan bir ağ tarafından destekleniyor. Bireyler, bir ADS-B alıcısına sahip olmak için başvuruyor. Kurulum tamamlandıktan sonra, cihazlar uçaklardan sinyalleri toplamaya başlıyor. Her gün binlerce uçak, FlightRadar24’ün ağı üzerinden takip ediliyor. FlightRadar24 de tıpkı Flight Aware gibi, mevcut uçuşları incelemeniz için küresel bir haritaya sahip. Flightradar24 uygulamasındaki en eğlenceli araçlardan biri AR özelliğidir. Bu özelliği aktif ettiğiniz an kameranız açılır ve görüş alanınızdaki herhangi bir uçak, uçuş numarası, kalkış noktası ve varış noktası gibi ayrıntılarla ekranınızda belirir.

Plane Finder

Plane Finder, hava trafiğini gösteren küresel bir haritaya sahip olmasının yanında; uçuş numarası, rota, çağrı kodu, kuyruk tescili ve hatta uçak türleri veya havalimanı kodları üzerinden belirli uçuşları bulmaya yönelik bir arama işlevine sahip. Ayrıca, uygulamada, havalimanlarındaki kalkış ve varış bilgileri ile havayollarının filolarındaki farklı uçak tiplerinim listesine kadar yararlı veriler de sağlıyor.

RadarBox

RadarBox, mevcut uçuşları gerçek zamanlı harita üzerinde gösteren başka bir hizmet. En sevilen özelliği, gerçek zamanlı izleyici istatistikleri üzerinden güncellenen, web sayfasının üst kısmındaki en çok görüntülenen uçuş kısmı. Ayrıca birkaç hava trafik kontrol radyosunu da dinleyebilirsiniz.

FlightView

FlightView, FlightAware, Flightradar24, Plane Finder veya RadarBox gibi tam bir haritaya sahip değil. Ancak uçuş numarası veya kalkış ve varış bilgilerinizi girerek, uçuşu kolaylıkla takip etmenize olanak tanıyor. Ayrıca, ülke çapındaki büyük havalimanlarının çoğunun gecikme durumunu gösteren kullanışlı bir havaalanı gecikme haritasına sahip.

FlightStats

FlightStats, tek amacının belirli uçuşların takip edilmesi açısından FlightView’a oldukça benziyor. Ayrıca, gecikmelerden hava tahminlerine kadar, havalimanlarındaki mevcut koşulları araştırabilir ve her havalimanındaki varış ve kalkışların tam listesini görebilirsiniz.

Flighty

Flighty, geçmiş uçuşlara ait verilerinizi saklayan, kullanışlı bir uçuş takip uygulaması. Böylece ömür boyu uçuş verilerinizi (toplam kaç mil uçtuğunuz veya kaç farklı uçak tipiyle, kaç farklı havalimanına uçtuğunuz gibi) takip edebilirsiniz. Ayrıca uçak tipi değişiklikleri, kapı değişiklikleri ve gecikmeler gibi uçuşunuza ait anlık olarak değişen bilgileri gerçek zamanlı olarak takip etmek için de ideal bir program. Bu tip durumları takip etmek için, bildirimleri açmanız yeterli.

Google Flight Tracker

Google’nin uçuş takibi çok gelişmiş olmayabilir. Ancak kalkış ve varış saatleri ile kapı bilgileri bazı önemli bilgileri sağlar. Bunun için tek yapmanız gereken Google üzerinden uçuş numarasını aramaktır. Arama sonuçlarında bu ayrıntıların yer aldığı bir kutu karşınıza çıkar. Ayrıca uçuşun ne kadarının tamamlandığını gösteren faydalı bir görsel de sizi bekliyor.

Havayolu Uygulamaları

Havayolunun mobil uygulaması veya web sitesi aracılığıyla, Uçuş Durumu sekmesi üzerinden, istediğiniz uçuşu takip etmek mümkün. Her havayolunun kendi takip sistemi olmasına rağmen, bunlar genellikle kalkış ve varış saatlerini, kapı bilgilerini, uçağın irtifası ve uçağın bulunduğu yerin haritadaki konumunu gösterir.


İlgili Haber | iPhone Mesajı ile Uçuş Takip Etmek Mümkün mü?

adbanner